Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECCE LIBRI knihovnický vlak

V roce 2017 knihovnický vlak znovu vyjede na stejnou trasu.  V sobotu 2. září 2016 vyjede opět Ecce libri na trase Prachatice Nové Údolí a v Novém Údolí a Haidmülle budou probíhat autorská čtení českých a bavorských spisovatelů. Podrobnosti budou zveřejněny na stránkách Městské knihovny Prachatice (www.knih.pt) a na úvodní stránce Jihočeského SKIPu.

ecce-libri.jpg

V sobotu 14.9.2013 České dráhy vypravily z prachatického nádraží  do Nového Údolí vlak ECCE LIBRI., kterým pokračoval již 6. ročník akce Na kolech po knihovnách. Přes 100 příznivců  literatury  bylo tradičně přivítáno  knihovnickými koláčky a za doprovodu jihočeské kapely BLUEGRASS SESSION se ve vlaku potkalo s  jihočeskými spisovateli. Cesta rychle ubíhala. Program během jízdy připravil  volarský spisovatel Roman Kozák a tak  na každé zastávce vyprávěl zajímavé příběhy. Ve Spálenci se všichni cestující prošli místy, kde se odehrál zajímavý regionální příběh. Ve Volarech na vlakovém nádraží čekaly knihovnice z Městské knihovny Volary s „Knihovnickým piknikem.“ Pánové Kozák a Čmerda tady také  připravili   křest  nové elektronické knihy pana Romana Kozáka Pohádky ze šumavských lokálek, kterou vydalo volarské  nakladatelství Drift(e) Books. Kmotři Mgr. Hana Mrázová a David Jan Žák novou knihu řádně pokřtili z velké vodní pumpy na vlakovém nádraží.
Za slunečného počasí a se skvělou náladou pokračovala cesta z Volar již do konečné stanice Nové Údolí. Zde  již čekal a české hosty vítal přeshraniční partner zástupce spolku Muzea kulturní krajiny a poznávání hranic pan Erich Dorner. Cestující přepravili do nedalekého Haidmühle připravené autobusy. Kdo ale chtěl, mohl se projít pěšky krásnou českoněmeckou přírodou. Slavnostního zahájení v Haidmühle se zúčastnil bavorský ministr Helmut Brunner, který převzal záštitu, starostové bavorských měst, starosta města Prachatice ing. Martin Malý,  jihočeský krajský zastupitel Mgr. Zdenek Bezecný, Ph. D. , zástupci jihočeských  a bavorských knihovníků a spisovatelů.  Pan ministr osobně poděkoval ředitelce prachatické knihovny Mgr. Haně Mrázové za rozvoj přeshraniční spolupráce  a  původní myšlenku mezinárodně uspořádat akci ECCE LIBRI. Po úvodním přivítání se přítomní rozešli po dvou připravených naučných stezkách, kde probíhala pro veřejnost autorská čtení českých a bavorských regionálních spisovatelů  Herberta Beckera, Davida Jana Žáka, Herberta Pőhnla, Romana Kozáka, Dr. Clause Kappla, Ladislava Berana, Eberharda Kreuzera, Karla-Heinze Reimeiera, Hynka Klimka a Radka Štěpánka. K poslechu hrála hudební skupina Dixie Old Boys z Prachatic. V podvečer se rozjel vlak zpět z Nového Údolí směrem do Prachatic. Akce byla velice zdařilá a všichni  se těší na příští ECCE LIBRI. Více informací a fotografií najdete na adrese: http://www.knih-pt.cz/index.html?p=akce_list&M=9&Y=2013
 

 

14_9_2013_027.jpg

 

14_9_2013_068.jpg

 

001--2-.jpg

 

002--2-.jpg

 

 

 

 

plakat_vlak.jpg
 
V roce 2011 se konal další - již 4. ročník "Na kolech po knihovnách regionu." Tentokrát to bylo vlakem a trasa vedla z Tábora do Nového Údolí. Již v Táboře nastoupilo cca 100 cestujících, jihočeští spisovatelé - Přemysl Veverka, Hynek Klimek, Jiří Prášek, Hanka Hosnedlová, Josef Vrba a hudební skupina POUTNÍCI, která nás doprovázela svými krásnými písničkami celou cestu vlakem až do Nového Údolí. Postupně na nástupištích přistupovali nejen cestující, ale i další jihočeští spisovatelé:
- Milevsko: Vladimír Šindelář
- Písek: Ladislav Beran, Richard Uher, Petr Šulista, Tomáš Červený, Miroslav Boček, Ivo Šmoldas
- Vodňany: Jan Bauer, Jiří Macoun
- Číčenice: Jarmila Mandžuková
- Husinec: Martina Zíková, Stanislav Beran
- Prachatice: Michal Viewegh, David Jan Žák, dále zde nastupovali hosté z příhraničního Freyungu: Norburga Schreiner, Sieglinde Reimeier, Annemarie Neumüller, Edeltrand Schnelzer, Manuela Kannamüller, Michael Sellner, Erich Dorner, Günther Rauch, Josef Sinzinger s kamerou
- Volary: Roman Kozák
- v Novém Údolí nás již očekávali: Jan Houska, Jan Cempírek, Ondřej Fibich
Jízda vlakem byla sice dlouhá, ale velice příjemná - cestujícím byly k dispozici jídelní, taneční, vyhlídkové a společenské vagóny, které byly průchozí. Počasí nám přálo a tak cesta vlakem byla nezapomenutelným dobrodružstvím a zážitkem pro všechny zúčastněné.
V Novém Údolí vítala všechny cestující hudební skupina PARAVÁN, která zde hrála nejen k poslechu, ale i k tanci.
Velikou událostí byl křest knihy Jihočeští spisovatelé aneb někteří z mnoha ... Jeho kmotry byli Mgr. Hana Mrázová-ředitelka MěK Prachatice, Ing. Martin Malý-starosta Města Prachatice, Michal Viewegh-spisovatel,  Ivo Šmoldas-jihočeský spisovatel, Erich Dorner-předseda kulturního spolku Kulamu Haidmühle, David Jan Žák-jihočeský spisovatel, Tomáš Červený-autor knihy a jihočeský spisovatel.
Po křtu knihy následovala autorská čtení, volná zábava a občerstvení. 
Nad touto akcí přebral Záštitu ministr kultury MUDr. Jiří Besser. Celá akce proběhla za podpory Jihočeského kraje, Města Prachatice, Společnosti tří zemí, SKIPu, obce Stožce, Českých drah a Správy Národního parku Šumava.

Fotografie najdete na adrese:
 

http://lida27.rajce.idnes.cz/Vlak_knihovny/