Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 5. 2009

2008 Kamenice nad Lipou

Předjarní setkání jihočeského Klubka…
 
…si všechny účastnice ve čtvrtek 6.3.2008 náležitě užily! Přestože pro některé byla cesta do Kamenice nad Lipou svízelnější (komu by se chtělo vstávat v půl čtvrté ráno!!!), sešel se nás v příjemné kamenické knihovně úctyhodný počet. Pod vedením nedávných absolventek (fotografie 4) kurzu dramatické výchovy v Národní knihovně v Praze Olgy Šenoldové z Jindřichova Hradce a Evy Žaludové z Plané nad Lužnicí jsme si vyzkoušely, jak neotřele a zároveň humorně přiblížit dětskému čtenáři například staré jiráskovské pověsti (nahlížet na příběh Ctirada a Šárky očima havrana či letitého stromu? Proč ne!), jak se nenásilně seznámit a uvolnit atmosféru při libovolné akci v knihovně, také jsme pátraly v paměti, sepisovaly, co se nám vybaví, když…, veršovaly atp. Po občerstvení těla nám lektorky občerstvily ducha nádhernou Modrou pohádkou pana Zborníka, samozvaně se vyhlásily za krále a královnu Modrého království a rozdělily nás na 3 družstva, která jako vyslanci Zeleného, Žlutého a Červeného království měla své země představit. A už jsme se všechny snažily, namáhaly, vymýšlely vlastní národní hymnu, tanec, jídlo, přísloví, reklamu… Ufff!!! Daly nám zabrat naše milé lektorky! Pochvala nás však neminula a máte-li zájem, zde je výsledek kreativního tvoření vítězného Zeleného království
Poselství zeleného království
(jak je zapsala Marie Davidová, MěK Nová Včelnice)
zaklínadlo
Grün sem grün tam,
budiž to tu fajn.
 
1.      přísloví typických pro království
 
Zelená je tráva fotbal to je hra.
Komu se nelení, tomu se zelení.
Se zelenou nejdál dojdeš.
Když chceš s námi být, musíš zelenou píti.
Všechno co se zelená, to je naše doména.
 
2.      recept národního jídla
 
Zelený nákyp
 
Kadeřábek, brokolice,
přidej špenát a je toho více.
 
Postup: Na zeleném prkénku nakrájíme naši čerstvou zelenou zeleninu. Vše vložíme do zeleného hrnce a dusíme pod zelenou pokličkou. To se nám to zelená. Recept Vám zašleme naší zelenou poštou.
3.      reklama na typický výrobek našeho království
 
Naše zelené, rodné, daleké lány
rodí ovoce zdravé šťávy,
proto jezte bioprodukty zeleného království.
 
4.      národní tanec
 
travňák a zeleňák
 
1.      sloka:
Travička zelená, to je naše potěšení, travička zelená to je naše peřina. Když si smyslím na ni sednu, když si smyslím na ni lehnu. Travička zelená to je naše peřina.
 
2.      sloka:
Zelíčko, zelíčko to je moje potěšení, zelíčko, zelíčko to je radost má, zelíčko si ušlapeme, pak si ho hned zavaříme. Zelíčko, Zelíčko to je radost má.
 
5.      národní hymna
Zelená se barva, kterou mám tak rád,
a pro tuhle barvu šel světa kraj.
Zelený je všechno co máme rádi,
a tak kamarádi zůstaňte s námi.
Jen se k nám lide podívej,
zelenou si v srdci zachovej!
 
 
 
 
 

Náhledy fotografií ze složky 2008_Kamenice