Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 5. 2010

2010 Od Netolic ke Strakonicim

OD NETOLIC KE STRAKONICÍM
Literární Šumava 2010
 20. – 22.května 2010
 
 
      14. ročník Literární Šumavy navázal na loňské setkání v Horažďovicích a nebyla to náhoda. Myšlenka o pokračování v roce 2010 na Prácheňsku vznikla už při první zmínce o historii rodu Bavorů. Jen jsme se letos lehce posunuli na mapě a sešli se v Netolicích. Už při příjezdu do městečka na nás dýchla pohoda, jako bychom sem také patřili.
První dotaz na školáka, kde že je tady knihovna, pohotově odpověděl, že přes náměstí a za kostelem ve škole. Na další otázku, kde že je tady ta výborná zmrzlina, odpověděl stejně rychle. Támhle v Gregorově ulici. A měl pravdu, byla výborná. To jsme ovšem netušili, co nás čeká v knihovně. Cukrárna !!! Kdo se zúčastnil setkání, ten mi potvrdí, že než jsme stihli v sobotu odjet, snědlo se sladkostí jako na malé svatbě.
Po ubytování v hotelu Rychta jsme se přesunuli do Muzea JUDr. O. Kudrny, který muzeum založil a daroval sem svoji velkou sbírku národopisných věcí. Kromě historicky zajímavých sbírek Netolické muzeum také vlastní sbírku pohlednic. Po prohlédnutí expozice nás přivítal starosta města p. Oldřich Petrášek, se kterým jsme druhý den vyrazili do archeoparku.
         Pan Mgr. Ondřej Kolář nás seznámil s dějinami Netolic, Netolicka a s působením rodu Bavorů v tomto místě. Venku pršelo a tak jsme jen přeběhli na večeři, po které jsme poseděli, abychom si mohli předat všechny novinky, které se udály během roku. Prostě jsme si poklábosili:-).
Druhý den jsme se sešli na snídani v knihovně; doufali jsme, že nám bude přát počasí a my stihneme plánovaný program. S panem starostou jsme vyrazili do archeoparku nad městem. Strážní věž s palisádou tvoří dnes už dominantu města, která je vidět už zdaleka. Park vznikl na místě starého hradiště, původní stavební metodou, za finančního přispění Evropské unie. Konají se zde archeologické letní školy a v budoucnu zde má být velký areál s doprovodnými programy. Pan starosta, spolu s Jaromírem Benešem, dokázali zodpovědět snad všechny otázky.
Dostihl nás déšť, a tak jsme se vrátili do muzea na projekci starých fotografií města a filmu o stavbě archeoparku a parku Gabreta v Bavorsku.
         Po obědě jsme těšili z nově zrekonstruovaného zámku Kratochvíle, který se z muzea loutek a animovaného filmu převlékl do původní podoby renesančního loveckého zámečku Rožmberků. Krásné interiéry a zámecký park mají neopakovatelné kouzlo, lákají k návštěvě letních divadelních představení.
        Přejeli jsme na Lomec - Lomeček, kouzelné poutní místo uprostřed lesů. Nemusíme být věřící, a přesto návštěva stojí za to. Návrat na večeři, večerníček pana Koháka a pohoda...
V sobotu jsme po snídani vyrazili na netolický jarmark. Různá řemesla a tradiční výrobky nenechaly chladným asi nikoho z nás. Prostě jsme provětrali peněženky:-). Poté jsme přejeli na zříceninu hradu Helfenburk. Počasí nám pořád ještě přálo a tak jsme se mohli rozhlédnout po kraji ze dvou zrekonstruovaných věží. Návrat k autobusu, následné bloudění podle navigace – to bylo malé zpestření – proto jsme se zpožděním dorazili do skanzenu v Hoslovicích. Mlýn se dochoval jen díky vytrvalosti původních majitelů. Není to mrtvé místo; kolem pobíhala domácí zvířata, v sednici si povídali sousedé a mlýnem nás provázel mlynář. Určitě je to krásný nápad na rodinný výlet. Pak šup, šup do autobusu a hurá na nádraží. Koupili jsme si lístky, zamávali a jedéééém. Velký dík patří všem nadšeným a skvělým organizátorům, milým netolickým knihovnicím a už teď se těšíme na příští setkání, tentokrát v Klatovech:-).         

                                                      Jaroslava Valtrová

                                                          MěK Kaplice

                                                          (květen 2010)
 
 
 
 
Několik zajímavých adres: