Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 4. 2014

2014 Volary

 

LITERÁRNÍ ŠUMAVA 2014 VE VOLARECH
 
Akce se konala za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.
                                                
Literární Šumava poosmnácté, to bylo setkání nejen jihočeských a západočeských knihovníků ve Volarech. Tradiční akce, která se díky podpoře Ministerstva kultury daří pořádat pravidelně. Místo se mění, mění se i účastníci, ale některé věci zůstávají stejné. Stále se střídá pořadatelství – jedno setkání je v Plzeňském kraji, jedno v Jihočeském. Stále se objevují stejné tváře, i když přibývají nové, dokonce i mladší, zdravé jádro zůstává. Stále téma – Šumava, její podoby, historie, obraz v literatuře a knihovny s ní spojené.
Ve Volarech nás čekalo velmi příjemné uvítání v Městské knihovně, která sídlí v centru města a díky dvěma aktivním knihovnicím, Vlaďce Škrnové a Báře Stehlíkové, a podpoře zřizovatele má výborné výsledky. Prostory má dostatečné, počítačové vybavení také, návštěvníků hodně a díky pěkným akcím i dobré jméno ve městě. O podpoře ze strany zřizovatele svědčí i to, že nás starostka města, paní Martina Pospíšilová, přišla přivítat osobně a díky její podpoře jsme mohli být ubytování v městském hotelu Bobík za velmi výhodných podmínek. Hotel koupilo město Volary, zrekonstruovalo ho a díky spojení s panem Jiřím Stablou jsou v něm provozovány konopné lázně. O těch jsme si také něco poslechli, ale hlavně jsme si je užili. Každý si mohl vyzkoušet zábal, masáž, koupel či jiné nabízené procedury.
Ale téma bylo hlavně literární a knihovnické, takže jsme přivítali volarské autory a nakladatele, Romana Kozáka, Petra Čmerdu a Jaroslava Pulkrábka. Hlavní slovo měl Roman Kozák, vyprávěl o Volarech, vzal nás na kostelní věž, zorganizoval šňupací křest knihy Jaroslava Pulkrábka „Šumavské povídání aneb co v kronikách nenajdete“ a ještě nás všechny rozezpíval a rozesmál. Večer věnovaný šumavské literatuře a historii byl hlavně díky němu vtipný, poučný a velmi příjemný.
Druhý den nás čekalo cestování, dokonce i přes hranice. Hned ráno jsme vyrazili do Kreisbibliothek Freyung, která je partnerskou knihovnou Městské knihovny Prachatice. Přivítala nás její paní ředitelka, paní Nortburga Schreiner, která nás provedla knihovnou a seznámila nás s její činností. Poté nám německý spisovatel Michael Sellner společně se zástupkyní Euroregia paní Jarosch a zástupkyní okresního úřadu Freyung – Grafenau paní Keck představil svou novou německo-českou dětskou knihu Kouzelné stromy věnovanou česko-německým vztahům. Účastníci Literární Šumavy knihu dostali i s osobním česky psaným věnováním. Ocenili jsme příhraniční spolupráci a vraceli se do Čech.
První zastávka byla hned za hranicemi ve Strážném. Prohlédli jsme si pěknou malou obecní knihovnu v krásně opravených prostorách, prošli si obec, obdivovali pietní místo na základech zbořeného kostela a dali si výborný oběd. A byli jsme připraveni na další cestu.
            Popojeli jsme kousek k Soumarskému mostu a prošli se krásnou takřka novou naučnou stezkou Soumarským rašeliništěm. Obdivovali jsme přírodu a užili si krásného dne, který ještě nekončil. Do Lenory, dalšího cíle to byl jen kousek. I tam jsme viděli knihovnu, dozvěděli se něco o historii tohoto koutu Šumavy a podívali jsme se na pomník autora šumavské hymnyAndrease Hartauera. Další zastávkou byly České Žleby a hřbitov, na jehož zdi je pamětní deska Bohumila Hasila, bratra „Krále Šumavy.“ Na putování Šumavou jsme navázali večerní besedou s autorem knihy Návrat Krále Šumavy Davidem Janem Žákem. Téma Šumavy a její historie se prolínalo celým setkáním.
V sobotu dopoledne jsme se rozloučili s Volary a přejeli do Prachatic. Slavnostní přijetí v obřadní síni v Prachaticích starostou města ing. Martinem Malým dalo setkání slavnostní ráz. Pan starosta krátce promluvil o historii a současnosti města Prachatice. Následovala krátká prohlídka centrem Prachatic a Prachatickým muzeem za doprovodu Mgr. Pavla Fencla, ředitele Prachatického muzea. No a kde jinde skončit než v knihovně. Mgr. Hana Mrázová, ředitelka Městské knihovny Prachatice, provedla přítomné historií prachatické a regionální knihovny a pozvala všechny k její prohlídce. Osmnáctý ročník skončil a nám nezbývá než se těšit na příští Literární Šumavu 2015, která se bude konat v Sušici.

 Fotografie jsou k prohlédnutí na adrese: http://lida27.rajce.idnes.cz/Volary/ případně http://skip.rajce.idnes.cz/Literarni_Sumava_2014_-_Volary/ 

 

P r o g r a m
 
setkání jihočeských a západočeských knihovníků
ve dnech 22. – 24. května 2014
 
LITERÁRNÍ ŠUMAVA 2014
Ve Volarech
 
Čtvrtek 22. 5.2014               
 
14.00 – 16.00    ubytování (Konopné lázně – hotel Bobík – Volary)
16.00               prohlídka Městské knihovny Volary
17.00               přivítání starostkou města Volary v hotelu Bobík
17.30               beseda s Jiřím Stablou „Pravda o konopí“                   
18.00               večeře
19.00               literární večer s volarskými autory Romanem Kozákem a Petrem Čmerdou,
Beseda s regionální tématikou, možná i s večerní procházkou po Volarech a okolí, případně individuálně procedury v konopných lázních (možno objednat podle zájmu)
 
           
Pátek 23. 5. 2014
 
 7.30                snídaně       
 8.00                odjezd do Kreisbibliotek Freyung
 9.00                prohlídka knihovny ve Freyungu s povídáním i s představiteli města
12.00               návštěva ve Strážném, společný oběd a prohlídka knihovny
14.00               výlet do Českých Žlebů, k Soumarskému mostu a do Lenory
18.00               večeře
19.30                           večerní beseda s Davidem Janem Žákem, autorem knihy Návrat Krále Šumavy, případně individuální procedury v konopných lázních
 
Sobota 24. 5. 2012
 
8.00              snídaně
9.00              odjezd do Prachatic
9.45              přivítání v obřadní síni města Prachatice představiteli města a Městské knihovny v Prachaticích
10.15            prohlídka města s průvodcem
12.00            oběd
   po obědě       odjezdy