Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 6. 2015

2015 Sušice

Více než pět desítek knihovníků a knihovnic se sešlo v Sušici, na již 19. ročníku literárně vlastivědného semináře Literární Šumava.

 

Sušická knihovna hostila Literární Šumavu Více než 50 knihovníků z Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského kraje a Prahy se sešlo ve dnech 28. - 30. 5. 2015 společně na 19. ročníku literárně vlastivědného semináře Literární Šumava. Tentokrát byla hostující knihovnou Městská knihovna v Sušici. Každý seminář má svůj koncept a ani tento nebyl výjimkou. Program byl uspořádán pod názvem Zmizelá Šumava. Díky tomu měli knihovníci možnost zhlédnout nejen některé šumavské knihovny, ale také vyslechnout zajímavé přednášky místních osobností a patriotů a navštívit kulturní instituce v regionu.

 

Nejprve pan Miroslav Buršík z Muzea Šumavy Sušice provedl účastníky semináře historickým centrem města a ve své přednášce "Doteky historie" pohovořil o nejdůležitějších historických událostech a osudech jednotlivých domů na sušickém náměstí. Poté už však na milovníky Šumavy čekal v Pivovaru U Švelchů šumavský patriot Emil Kintzl s promítáním diapozitivů. S nadhledem a osobitým humorem pohovořil o životě a práci obyvatel staré Šumavy a o zaniklých šumavských obcích a osadách.

Druhý den historik Jan Lhoták v Muzeu Šumavy Sušice knihovníkům vyložil ve své přednášce „Tradice sušického sirkařství" taje a osudy výroby proslulých sušických sirek a pozval k prohlídce muzea. Díky tvůrčí dílně Štěpánky Balvínové, která je nositelkou certifikátu Originální šumavský výrobek, si mohly knihovnice odvézt vlastnoručně malovaný hedvábný šál a obohatit tak svůj šatník zajímavým doplňkem. Ve večerních hodinách pamětnice Marie Malá vyprávěla o svém dětství v údolí řeky Křemelné a zaniklých osadách na území centrální Šumavy. Závěr semináře měl více duchovní rozměr.

Knihovníci si prohlédli expozici Horské synagogy v Hartmanicích a navštívili také Městskou knihovnu Hartmanice. V Dobré Vodě u Hartmanic se skupině knihovníků věnovala Vladěna Tesařová - autorka skleněné výzdoby v kostele sv. Vintíře. Pohovořila o jednotlivých světcích vyobrazených na oltáři i o poselství víry. Prohlídka expozice o životě židovských komunit na Šumavě v Muzeu Dr. Šimona Adlera celý program uzavřela. Také Sušice se podle slov organizátorek i účastníků zapíše nesmazatelně do kronik i paměti. Ani bohatý program nemůže obsáhnout celou problematiku, ale je pozvánkou k dalším návštěvám a hlubšímu poznávání malebných míst na Šumavě. Akci organizovala Regionální organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků Plzeňského kraje za podpory Ministerstva kultury ČR ve spolupráci s pracovníky Městské knihovny a Sušického kulturního centra.

Fotografie naleznete také na stránkách:

http://lida27.rajce.idnes.cz/Susice_2015/

http://58hanka.rajce.net/Literarni_Sumava_2015

http://bohuni.rajce.idnes.cz/