Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 4. 2018

2018 Hornoplánsko

            Ve dnech 24. – 26. května 2018 se uskutečnil již 22. ročník semináře Literární Šumava, který pořádají střídavě regionální výbory jihočeských a plzeňských knihovníků. Letos byla organizace na Jihočeších a ti připravili pro účastníky opravdu bohatý program.

 Sešli jsme se v rekreačním zařízení Vojenských lesů a statků Horní Planá na Olšině. Vlastně na okraji Vojenského výcvikového prostoru Boletice. Je zde nedotčená příroda a krásné okolí. Hned na začátek postihla část výpravy nepříjemnost. Vzhledem k výlukám na tratích od Plzně nestihli vlak do Hodňova, odkud bylo na ubytování, co by kamenem dohodil. Museli čekat na další spoj. Mezitím se na Olšině spustila bouře a přílivový liják, takže nešlo od vlaku dojít k rekreačnímu středisku. Vše jsme ale zvládli a kolegyně postupně osobními auty opozdilé účastnice dopravili na místo.

               Program jsme s malým zpožděním posunuli a nikdo nebyl o nic ochuzen.

Zahájili jsme přednáškou o Historii místa- genius loci (přednášela R. Heřmánková), kde jsme se dozvěděli zajímavé informace o území spravovaném podnikem Vojenské lesy a statky v Horní Plané, o jejich aktivitách, vzdělávání, hospodaření…

Následovalo představení knih Lipno krajina pod hladinou a Šumava krajina pod sněhem, které nám přiblížili a ještě doplnili bohatou fotodokumentací z míst pracovníci Muzea Fotoateliér Seidel z Českého Krumlova (Ing. Petr Hudičák, Mgr. Zdena Mrázková MBA).

Celý čtvrteční program uzavřel Mgr. Martin Nechvíle přednáškou Středověké hrady na Českokrumlovsku.

V pátek jsme po snídani zahájili program přednáškou o knize z historie – 200. výročí Hořických pašijových her (Bc. Ivo Janoušek) a přednáškou o životě a díle Adalberta Stiftera – spisovatele narozeného v Horní Plané (Lenka Hůlková).

 Po obědě jsme odjeli do Hořic na Šumavě, kde jsme navštívili areál divadla pašijových her, prohlédli jsme si náměstí s rekonstruovanými kašnami a navštívili knihovnu městyse.

Odtud jsme přejeli do Horní Plané a navštívili jsme městskou knihovnu, Muzeum – rodný domek Adalberta Stiftera, pomník Adalberta Stiftera a prošli jsme parkem ke kapli na Dobré Vodě. Někteří navštívili i rozhlednu nad Horní Planou. Ale začalo opět pršet a po předešlých přívalových deštích byly cesty hodně rozbahněné, takže plánovaná cesta naučnou stezkou se neuskutečnila. Vrátili jsme se na ubytování. Podvečer nám všem zpříjemnil regionální výrobce dřevěných Šumavských holubiček (Ing. Pavel Sarauer). Je pokračovatelem stoleté rodinné tradice, tradičního řemesla.

V sobotu jsme se vydali do Českého Krumlova, kde jsme navštívili městskou knihovnu, poté jsme pokračovali komentovanou prohlídkou Českokrumlovských klášterů (Ing. Kateřina Slavíková).

Po obědě jsme shlédli představení Pašijové hry na nádvoří prelatury, které pro nás připravili amatérští herci ze Společnosti pro zachování Hořických Pašijových her.

Tímto byl uzavřen program letošní Literární Šumavy a příští rok na shledanou v Plzeňském kraji.

Fotografie najdete na adrese: https://lida27.rajce.idnes.cz/Literarni_Sumava_-_Hornoplansko

Zapsala: Ivana Troupová

 

 

 

 

 

  •  

    Akce je pořádána za grantové podpory Ministerstva kultury ČR