Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 6. 2019

2019 Srní

Literární putování okolím Srní

Proběhlo již 23. setkání knihovníků ze západních a jižních Čech - odborné přednášky, povídání, návštěva knihovny, prohlídky zajímavých expozic, trocha přírody a také posezení s přáteli.

Ve dnech 23. - 25. 5. 2019 uspořádala regionální organizace SKIP Plzeňského kraje 23. ročník semináře Literární Šumava. Celý program, věnovaný tématu Literární putování okolím Srní, se podařilo naplnit.

Ve čtvrtek 23. 5. po zahájení semináře čekala účastníky krátká procházka původně dřevařskou obcí, založenou r. 1727, v doprovodu býv. ředitele Národního parku Šumava Ing. Jiřího Kece. S historií obce seznámila v místním kostele býv. ředitelka školy v Srní paní Zdeňka Peťovská a do nejmenší obecní knihovny zavedla zájemce knihovnice Marcela Drexlerová. Ing. Ivo Stehlík představil knihu Šumava domovem, která v 37 textech od různých autorů ukazuje zajímavou sondu do života a pocitů lidí, kteří chtějí žít v souladu s národním parkem. Doprovodné fotografie pořídili sami autoři, jednou z nich byla i kolegyně, knihovnice R. Ouředníková z Vyššího Brodu. Dalším zajímavým tématem byly otázky domácího vzdělávání dětí.

V pátek 24. 5. se uskutečnilo ve 2 skupinách poznávání šumavské původní vegetace v doprovodu botaničky RNDr. Zdeňky Chocholouškové, Ph.D. z PF ZČU v Plzni a výcvik chůze s NW holemi pod vedením Mgr. Marie Bicanové. Společná návštěva Hauswaldské kaple, čtení z knihy Marie Malé Šumava: Putování časem. O změnách ve vegetaci Šumavy podmíněných hospodářskou činností i dalšími zásahy člověka přednášela RNDr. Zdenka Křenová, Ph. D. z Biologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. K literatuře a krásám šumavské přírody se účastníci vrátili v příspěvku spisovatele Libora Chvojky a fotografa Jana Kavaleho, zároveň měli možnost zakoupit některé z vydaných knih o šumavských řekách Vltavě, Vydře, Otavě a Křemelné. Večerní program patřil osobnosti Karla Klostermanna, který v Srní opakovaně pobýval a čerpal zde náměty pro svá početná díla. Václav Sklenář, předseda společnosti Karel Klostermann, spisovatel Šumavy, představil činnost společnosti a prezentoval řadu zajímavých materiálů spjatých se životem spisovatele, kterého se společnosti podařilo významně zpopularizovat v německy mluvících zemích.

V sobotu 25. 5. proběhla autobusová exkurze po blízkém okolí Srní: Návštěvnické centrum a výběh s vlky, Rokyta a expozice těžby a plavení dřeva po Vchynicko- tetovském kanálu a dále po Otavě a Vltavě do Prahy, dvorec Antýgl, hradlový most rechle, šumavská obec Modrava s výkladem Mgr. Miroslava Buršíka ze sušického muzea.

Setkání se zúčastnilo 53 pracovníků a přátel knihoven z Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje.

 

 

 

 

 

 

 

Čtvrtek 23. 5. 2019

 

15:00              přivítání v prostorách hotelu Vydra v Srní 44, zahájení semináře

15:30              komentovaná procházka Srním, návštěva knihovny, volby do EP

17:30              večeře

19:00              přednáška Ing. Ivo Stehlíka (https://www.knihystehlik.eu/) Šumava domovem

 

Pátek 24. 5. 2019

 

8:30              pěší túra k Hauswaldské kapli; instruktážní škola Nordic Walking Mgr. Marie Bicanové; interaktivní přednáška o šumavské flóře botaničky RNDr. Mgr. Zdenky Chocholouškové, Ph.D.

            13:00               oběd v hotelu Vydra

14:30               přednáška RNDr. Zdenky Křenové: Otázky Šumaváka

16:15              povídání o šumavských vodách se spisovatelem Liborem Chvojkou a fotografem Janem Kavalem

17:45              večeře v hotelu Vydra

19:00              Večer s Karlem Klostermannem – Václav Sklenář (sdružení Karel Klostermann, spisovatel Šumavy, z.s.)

Sobota 25. 5. 2019

 

8:30               odjezd od hotelu; Návštěvnické centrum Srní – výběh s vlky – procházka naučným okruhem

                       zastávky na Rokytě, u Antýglu, na Modravě

11:30              oběd v pivovaru Lyer

12:30              Dřevák – informační centrum obce Modrava

13:20              odjezd účastníků přes Srní do Sušice

 

Fotografie jsou k dispozici na stránce: https://lida27.rajce.idnes.cz/Srni_2019