Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 5. 2009

2005 Třeboň

Malé podzimní setkání v Třeboni 16. – 18. 9. 2005
 
Již podvanácté patřil počátek září jihočeským knihovníkům a jejich přátelům. Tentokrát se setkání uskutečnilo v lázeňském městě Třeboni a bylo třídenní. Program zahájila návštěva Státního oblastního archivu.
Malou vadou na kráse bylo, že se nemohli dostavit všichni pozvaní hosté - senátor K. Schwarzenberg a Ing. F. Štangl - se omluvili pro jiné pracovní zaneprázdnění. V plánované panelové besedě je nahradili starostové obcí, jejichž knihovny v posledních letech získali ocenění "Jihočeská knihovna roku" - Stanislav Sedláček (Sepekov), Petr Cíglbauer (Mydlovary) a Jaroslav Kofroň (Božetice). Téma - problematika knihoven v malých obcích, soutěž Vesnice roku a Knihovna roku - bylo blízké všem účastníkům. Večerní program pokračoval přednáškou Doc. PhDr. Josefa Haubelta věnovanou osobnosti Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan. Noční vycházkou a prohlídkou Schwarzenberské hrobky byl ukončen první den.
Sobotní program byl relaxační - pro účastníky setkání byl připraven program v třeboňských lázních Aurora. Jak oslovit čtenáře svým vzhledem učila dopoledne knihovníky vizážistka Ivana Kocandová v přednášce Barvy pro krásu. Následovaly procedury - perličková koupel a masáž, dále pak zájemci mohli využít bazén k odpolednímu koupání. V podvečer byla připravena poznávací vycházka po Třeboni v doprovodu Bílé paní (v podání paní Zdeňky Chadtové).
Nedělní program byl věnován návštěvě třeboňského zámku. Knihovníky přivítal a svým zámkem provedl sám Petr Vok (v podání Lubomíra Průchy). Všechny také zaujala expozice Třeboňsko, krajina a lidé.
Jak už bývá zvykem, rozdávala se i na tomto setkání oblíbená jihočeská ocenění "Librosaurus". Novými nositeli jsou - Město Třeboň, Josef Böhm, Lubomír Průcha, Viktorie Špidlová a Ing. František Štangl.
Librosaurus 2005
Město Třeboň za podmínky vytvářené pro provoz knihovny, za vysokou profesionalitu knihovnic a za celkově dobrou spolupráci v oblasti kultury
Josef Böhm za dlouholetou spolupráci s knihovnami Jindřichohradecka, výbornou fotodokumentaci pro SKIP (křtění spolkového praporu, Valná hromada SKIP 2004) a dlouhodobé přátelství
Lubomír Průcha za celoživotní práci s knihami, za lásku k jihočeskému regionu (zvláště k Třeboni), za přátelské vztahy s knihovníky, životní optimismus a "člověčinu"
Viktorie Špidlová za dlouhodobé naplňování knihovnického poslání, zvláště pak za významnou propagaci našeho povolání v době, kdy působila jako manželka předsedy vlády
Ing. František Štangl za mnohaletou spolupráci s jihočeskými knihovnami a významný podíl na prosazování internetizace v knihovnách malých obcí
 
Daniela Wimmerová
 
 

Náhledy fotografií ze složky 2005 MPS Třeboň