Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 5. 2009

2006 Kamenice_nad_Lipou

Malé podzimní setkání v Kamenici nad Lipou – 8. - 9. 9. 2006
 
Je třináctka opravdu nešťastné číslo? Odpověď, že není, si dali účastníci 13. Malého podzimního setkání jihočeských knihovníků a jejich přátel. Sešli se tentokráte v Kamenici nad Lipou. Malý zmatek by nastal u neinformovaného čtenáře, proč "jihočeské setkání" v Kraji Vysočina? Je to tím, že přes všechny nové územní změny, patří svým srdíčkem knihovníci Pelhřimovska do jihočeské regionální organizace SKIP. Je nám spolu dobře a zatím nemáme potřebu nic měnit.
Hostitelskou knihovnou byla Městská knihovna v Kamenici nad Lipou. Program zahájil starosta města Ing. Ivan Pfaur, vedoucí MěK v Kamenici na Lipou Mgr. Hana Senderáková a předsedkyně regionální organizace SKIP Daniela Wimmerová. Spolkový prapor "kamenickým" předaly kolegyně z Městské knihovny v Třeboni, které o něj celý rok s láskou pečovaly.
Odpoledne, po prohlídce knihovny, bylo zaměřeno na poznání hostitelského místa. Krátká procházka městem byla vystřídána prohlídkou zámku, muzea a přilehlého zámeckého parku.
Večer zahájil houslový koncert dua Viktorie a Bohdana Dorošenkových. Tradiční součástí setkání se stalo předávání ocenění "Librosaurus". Letos byla cena překvapením pro PhDr. Markétu Hejkalovou, Ing. Ivana Pfaura a Andělu Tomanovou. Překvapeni však také byli knihovníci, když pan starosta poděkoval Haně Senderákové za dlouhodobou dobrou práci její i knihovny a předal jí - z pověření Města Kamenice nad Lipou - květiny a věcný dar. Překvapení bylo příjemné na obou stranách.
Hlavním tématem večera byla beseda s Markétou Hejkalovou, překladatelkou, spisovatelkou a ředitelkou Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě nejen na téma Nakladatelství v regionu a práce s regionální literaturou.
Zbylo dost času i na přátelské posezení, výměnu zkušeností i ochutnání krajových specialit.
Druhý den byl již tradičně věnován poznávání regionu. Nejprve účastníci navštívili město Žirovnici, kde si prohlédli velmi hezkou městskou knihovnu, která je umístěna v rekonstruovaných prostorách zámku a kde v příjemném prostředí působí milá knihovnice Věra Nepilová. Po prohlídce žirovnického zámku (hlavně expozice knoflíků a starých šicích strojů) se výprava přesunula do Počátek. Po prohlídce Městského muzea a návštěvě rodného domu Otokara Březiny se čas naplnil a Malé podzimní setkání v roce 2006 skončilo.
 
Zbývá jen poděkovat organizátorům za práci a těšit se na další MPS 2007.
 
Ocenění cenou Librosaurus 2006
PhDr. Markéta Hejkalová - spisovatelka, překladatelka a ředitelka Knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě - za mnohaletou spolupráci s knihovnami a propagaci knižní kultury
Ing. Ivan Pfaur - starosta města Kamenice nad Lipou - za systematickou spolupráci a péči o knihovny v regionu
Anděla Tomanová - knihovnice Místní knihovny Želiv - za mnohaletý přínos SKIPu a hlavně za nezištné dlouhodobé vyšívání stuh, které jsou udělovány vítězným knihovnám v soutěži Knihovna roku (na regionální i celostátní úrovni)
 
Daniela Wimmerová
 
 

Náhledy fotografií ze složky 2006 Kamenice nad Lipou