Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 7. 2012

2012 - Borovany

 

                                                 
Malé podzimní setkání 2012
 
Tradiční akce jihočeského SKIPu se letos ocitla ve vážném ohrožení. Jednak se zastupitelé města Rudolfov, ve kterém bylo setkání plánované, rozhodli, že potřebují rozšířit počet míst v mateřské škole a proto že vystěhují knihovnu a hornické muzeum, které sídlily v prostorách zrušené třídy MŠ. Takže kde se setkat? Zadruhé byly sníženy dotace Ministerstva kultury ČR pro tuto akci, takže jsme museli počítat za co se setkat.
Ale vše se podařilo vyřešit a hlavním cílem devatenáctého Malého podzimního setkání jihočeských knihovníků se pro tentokrát stalo město Borovany a knihovna Augustina Dubenského. Tato knihovna se určitě má čím pochlubit a myslím, že většině zúčastněných  učarovaly úžasné prostory knihovny, která je umístěna v bývalém borovanském klášteře na náměstí. Nejen vnitřní prostory, ale i umístění v centru obce je ideální.
V 17 hodin byl zahájen oficiální program za účasti zástupců města Borovany a jihočeského SKIPu. Po úvodních slovech byl do rukou borovanské knihovnice Magdalény Hluštíkové při tradičním rituálu předán prapor jihočeského SKIPu, který bude borovanským i návštěvníkům podzimní setkání připomínat. Následovalo předání ceny Librosaurus. Cenu jihočeského SKIPu pro podporovatele a přátele knihoven předala předsedkyně jeho regionálního výboru Ivana Troupová zástupci města, panu místostarostovi Václavu Ondokovi, za podporu knihovny a úžasnou rekonstrukci klášterních prostor pro její provoz a bývalé knihovnici paní Marii Ambrožové za celoživotní práci v knihovně a skvělé předání štafety své nástupkyni.Po tomto slavnostním zahájení následovala prohlídka knihovny a kláštera s výkladem o jeho historii. Nad výčtem akcí, na kterých se knihovna podílí, přemýšlely některé kolegyně, jak jde toto vše stihnout v jedné osobě. V tradičním duchu knihovnických debat se pokračovalo i během večeře, takže se stále „pracovalo“. Asi to bude tím, že se všechny knihovnické akce odehrávají v knihovnách a jejich blízkém okolí.
Odreagování přišlo s příchodem večerních hodin spolu s dalším bodem programu. Tím byla prohlídka klášterních sklepů spojená s ochutnávkou vína. A víno bylo vskutku dobré.  Někteří účastníci si nakoupili domů i speciální borovanské borůvkové portské. Před spaním jsme stihli ještě trocha povídání v knihovně a krátkou večerní procházku pro otužilé. Ranní probuzení bylo příjemné stejně jako vydatná snídaně. Velké poděkování patří naší hostitelce, borovanské knihovnici paní Magdaleně Hluštíkové.
Posilněni a příjemně naladěni jsme opustili pohostinné Borovany a vydali se směrem k Rudolfovu u Českých Budějovic, původnímu cíli našeho setkání. Měli jsme štěstí, v Rudolfově stihli knihovnu přestěhovat do menších, ale dostačujících prostor, takže už bylo možné se podívat i tam. Knihovna sice zatím přišla o své spojení s Hornickým muzeem, které zatím není v provozu, ale aspoň fotografie a kroniky jsme si prohlédnout mohli. Roli průvodkyně po Rudolfově a hornické naučné stezce převzala rudolfovská knihovnice Jana Malšovská. 
S ubíhajícím časem se naše poznávací setkání přiblížilo ke svému závěru a zároveň k poslednímu zastavení - tentokrát v Úsilném u Českých Budějovic. Úsilné je velmi upravená a zvelebená obec kousek od Rudolfova i Českých Budějovic. Jestli jsme si v Rudolfově prohlédli hornickou stezku a povídali o hornické historii města Rudolfova, tady jsme plánovali návštěvu odvodňovací Eliášovy štoly, která na rudolfovské stříbrné doly navazovala. Prohlídka Eliášovy štoly byla pro některé neobvyklý zážitek. Podzemní chodba je dlouhá cca 350 m, dá se projít suchou nohou, asi polovinu trasy je třeba projít v předklonu, takže nic pro ty, kdo nemají rádi stísněné prostory. Vrátili jsme se všichni, ale upřímně, ne každý se tam cítil dobře. Pokračovali jsme obědem a chválou obce, jejíž starosta Pavel Kašpárek se zaslouženě stal starostou roku. Pak už nás čekala jen procházka na městskou hromadnou dopravu v Českých Budějovicích a odjezdy do míst bydliště.
Naše podzimní setkání bylo u konce a bylo jako vždy plné informací a námětů pro naši další práci a nezbývá, než se těšit zase příště na jubilejní dvacátý ročník, který plánujeme do Velešína a okolí. Měli jsme štěstí i finančně, všichni průvodci či spoluorganizátoři se vzdali nároků na finanční ocenění, takže jsme vyšli i se sníženou dotací a nemuseli zvyšovat účastnické poplatky či doplácet s prostředků SKIP velkou částku.
 
Fotografie lze nalézt na adrese: http://lida27.rajce.idnes.cz/Borovany/
 
 

Náhledy fotografií ze složky 2012_MPS_Borovany