Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 7. 2013

2013 Velešín

Podzimně jsme se sešli podvacáté ...

Velešínská knihovna přivítala účastníky MPS útulným prostředím a příjemnými knihovnicemi, o chutném občerstvení nemluvě. Brzy zavítal i pan starosta Mgr. Josef Klíma, který pohovořil o situaci ohledně rekonstrukce knihovny, o využívání grantů a potýkání se s úřední mašinérií. Zaslouženě obdržel v zastoupení města jihočeské knihovnické ocenění Librosaurus, stejně jako bývalá paní knihovnice Vlasta Szabová, která má, jak jsme se dozvěděli, lví podíl na současné podobě knihovny. Nechybělo ani tradiční předání praporu jihočeského SKIPu za zvuků Smetanovy Vltavy - z rukou borovanské knihovnice Magdy Hluštíkové ho převzala vedoucí velešínské knihovny Mgr. Kamila Stehlíková, ta ho bude opatrovat do příštího podzimního setkání.

Následovala procházka Velešínem ke kostelu sv. Filipa a Jakuba, který původnímu účelu neslouží již od doby vlády Josefa II. V 18. století byla chrámová loď přestavěna na dva obytné domy,  v presbytáři zřídili nemocnici a v sakristii šatlavu! V dalších letech se tu vystřídala pošta, úřadovna MNV, archív i sklad CO atd. Dnes je ovšem situace jiná - prošli jsme celý objekt, zrekonstruovaný za podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj (ROP Jihozápad) na úžasné multikulturní zařízení a kochali jsme se. Infocentrum, galerie, muzeum, obřadní síň, kavárna Jakub i bývalá hasičárna upravená na společenskou místnost - vše nápaditě provedeno, vybaveno a upraveno. Nejobdivovanějším se stal historický model města Velešína, který zhotovil pan Zdeněk Korbela - ten se nám stal zanedlouho průvodcem pro další část večera a provedl nás nejstarším domem Velešína, zvaným Kantůrkovec. Je zde dochována část někdejší fary - domu altaristů, kněží, kteří se starali o duchovní život a školství ve farnosti, plně funkční černá kuchyně a unikátní galerie naivního umění manželů Šítalových. Ve sklepních prostorách bývá vystavován Velešínský betlém, na který, jak nás nalákaly věci znalé kolegyně, prý rozhodně stojí za to se přijet podívat!

Večer na internátě po chutné a vydatné večeři se nesl v pohodové atmosféře veselých "historek z natáčení" a neotřelého otvírání vína bez vývrtky - ještě jednou gratulujeme k narozeninám, Lído!!!

Sobotní ráno už nás zastihlo na cestě do Pořešína, kde z hustého lesního porostu postupně vykukuje zřícenina hradu a kde bylo v r. 2012 otevřeno Hradní muzeum. Obdivuhodným průvodcem nám zde byl pan Radek Kocanda z občanského sdružení Hrady na Malši. Třebaže zrovna vrcholily přípravy na akci "Chlapi vaří, ženy pijou", výklad neošidil a vzal nás na výlet do historie, kde se nám moc líbilo. Potom jsme si vše prošli, prolezli, kochali se výhledy na řeku Malši, pohovořili s kovářem i s lapky... a pak už jsme museli Pořešín opustit, čekala nás křížová cesta kolem Římova, "naťuknutá" už z dřívějších návštěv, ale poctivě zastavení po zastavení jsme si ji prošli až teď - byla to krásná procházka od Lorety, úvozovou cestou, lesíkem i břehem řeky, s mírným adrenalinem, když jsme uskakovali před rozjetými cyklisty s mapkami (konal se orientační závod).

V Římově nás ještě čekal oběd a pak stíhací jízda do Českých Budějovic, abychom "chytli" spoje domů. Pro některé kolegyně mělo vše mrzutý dozvuk v podobě porouchaného autobusu, a tak si ještě v ČB užily čekání.Navzdory nepříjemné tečce můžeme konstatovat, že dvacáté MPS se velmi vydařilo a těšíme se nashledanou za rok :-)

Fotky jsou k nahlédnutí zde případně i tady.

V.Vyhnalová

 

                            Městská knihovna ve Velešíně

a SKIP region Jižní Čechy
 
 
vás zvou na jubilejní dvacáté
MALÉ PODZIMNÍ SETKÁNÍ
 
Ve VELEŠÍNĚ
 
od pátku 13. září do soboty 14. září 2013
 
 
Akce se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.
 
pátek 13. září …
 
do 15.30 hod.         Příjezd účastníků, ubytování v internátě (SOŠ strojní a elektrotechnická)
                                 sraz v knihovně (http://knihovna.velesin.cz/), malé občerstvení
16.00                     Oficiální zahájení s představiteli města a jihočeského SKIPu,
udělení ceny Librosaurus
16.30                      Prohlídka kostela sv. Jakuba (multikulturní centrum), Kantůrkovce a modelu města Velešína, beseda s představiteli Společnosti přátel Velešína
19,30                     Večeře na internátě
20.00                     Neformální besedování o historii a současnosti města Velešína a o Sdružení Hrady na Malši
a podle výdrže        Povídání a výměna zkušeností v knihovně                       
 
sobota 14. září …
 
 od 8.00 hod.          Snídaně v internátě
 8.30 – 10.30          Odjezd do Pořešína - zřícenina hradu a muzeum (http://www.hradynamalsi.cz/poresin.htm)
10.30 – 13.30         Odjezd do Římova – návštěva poutního místa a procházka křížovou cestou (trasa 6 km)
13,30                     Oběd
po 14.00 hod          Návrat do Českých Budějovic - odjezdy domů