Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 7. 2018

2018 Kaplice

Už po pětadvacáté se jihočeské knihovnice sešly v jedné z knihoven na Malém podzimním setkání. A jako tradičně se k nim přidaly návštěvnice z Prahy. Tentokrát byla jako místo setkání vybraná Městská knihovna Kaplice. Především proto, že se po letech přání a slibů a osmi stěhování se konečně dočkala nových krásných prostor. Díky dlouholeté kvalitě práce a vstřícnosti současného vedení města knihovna konečně dostala dostatečně velké, příjemné a nově vybavené prostory a od března loňského roku si je užívá. Nejenže sklízí chválu od čtenářů či kolegů, ale také jí přibývá registrovaných uživatelů a návštěvníků. Jihočeským knihovníkům se tam také líbilo.

Zahájení bylo klasické, po uvítání předsedkyní jihočeského SKIPu Ivany Troupové byl za zvuku Smetanovy Vltavy předán prapor naší organizace vimperskými kolegyněmi a tento rok bude umístěn v Kaplici, odkud se příští rok přesune do další navštívené knihovny. Předsedkyně také předala místostarostovi města Kaplice cenu jihočeských knihovníků Librosaurus za přízeň, kterou město knihovně projevuje. Místostarosta nás přivítal ve městě i v knihovně a doufal, že se nám tam bude líbit. I on pochválil činnost knihovny. Po té jsme vyslechly přednášku pana Pavla Mörtla, místního amatérského historika o vzácných návštěvách města Kaplice. Kromě knihovnic město navštívili i mnozí významní státníci. Po přednášce jsme chvátaly do kostela sv. Petra a Pavla na koncert souboru Žestě 200. Nádherná atmosféra hudby v kouzelném prostředí. A abychom netrpěly hlady, honem na večeři. Kaplická cmunda byla hitem. Poté jsme přešly nově rekonstruované náměstí do galerie Krampus. Město Kaplice bylo první, které uspořádalo pochod těchto mystických bytostí a za léta, kdy ho pořádá, se počet návštěvníků zvyšoval až ke 20 000. Aby to nebyla jen záležitost jednoho víkendu, město v upravených prostorách provozuje galerii, kde jsou masky vystaveny dlouhodobě. Jaké bylo překvapení kolegyň, když se ukázalo, že jedna z masek není na figuríně, ale živá. I dospělé ženy se bojí čertů a podobných bytostí. A co by to bylo za návštěvu města, kdybychom si ho pořádně neprošly. Takže rovnou z galerie jsme si to namířily na večerní procházku po městě se zasvěceným výkladem Magdaleny Špičákové. A potom ještě jednou do knihovny popovídat a spát.

Druhý den jsme opustily Kaplici a zamířily do nedalekých Nových Hradů. Terčino údolí je krásné a známé, počasí bylo také příjemné. Jen předcházející deště a bouřky trošku ztížily terén. Přesto procházka stála za to, všechny jsme obdivovaly vodopád, tvrz Cuknštejn, lázničky i park jako takový. Krásně opravený hrad v Nových Hradech byl další zastávkou. A protože knihovnice nejsou troškaři, prošly jsme si hned dvě trasy. No a co by to bylo za setkání bez příjemného posezení nád kávou a zákuskem. Předvedly se nejen kolegyně z Městské knihovny Kaplice, ale i cukrárna v Nových Hradech. Pětadvacáté malé podzimní setkání se vydařilo, počasí nám přálo a nezbývá se těšit na další. Snad v Milevsku.

pátek 7. září      Vítejte u nás!

 

do 15.00 hod.            Příjezd účastníků, ubytování v internátu

                                 Prohlídka knihovny a přátelské posezení, malé občerstvení

15.00 - 16.00             Oficiální zahájení, slavnostní přivítání předsedkyní jihočeského SKIPu, předání spolkového praporu, udělení ceny Librosaurus

16.00 - 18.00             Přednáška o historii Kaplice a okolí – p. Mörtl

18.00 – 19.00             Překvapení

19.00 - 20.00            Večeře v restauraci Slovan

20.00 ....                    Návštěva muzea Krampus, prohlídka města s průvodcem

                                 Poté návrat do knihovny, posezení, výměna zkušeností

 

 

sobota 8. září    Nepospíchejte od nás!

 

 7.30 - 8.20               Snídaně

8.30                          Odjezd do Nových Hradů

9.00                          Procházka Terčiným údolím

12.00                         Prohlídka hradu

14.00                         Odjezd do Českých Budějovic

 

Fotografie najdete na adrese: https://lida27.rajce.idnes.cz/MPS_Kaplice_2018

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 2018 Kaplice