Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 9. 2019

2019 Milevsko

 

            Malé podzimní setkání se konalo letos již po šestadvacáté v Městské knihovně v Milevsku 6. – 7. září 2019. Dvacet dva účastníků z knihoven Jihočeského kraje přivítala ředitelka knihovny Ing. Petra Bláhová a místostarosta města. Po slavnostním zahájení a předání praporu od Městské knihovny v Kaplici, odměnila předsedkyně  JČ  SKIP cenou Librosaura, nejlepšího čtenáře a podporovatele knihovny v Milevsku, pana Jana  Švejdu a metodičku knihovny paní Helenu Smrtovou. Následovala prohlídka celé knihovny a pak rozdělení na 2 skupiny, které se účastnily vzdělávacích lekcí pro 1. a 2. stupeň základních škol. Lekce byly zajímavé a inspirativní pro všechny kolegyně a kolegy. Pro menší děti byla připravena lekce o bájích a pro starší děti o tom, jak vnímat a přijímat děti s handicapem, k tomu se použila vydávaná současná dětská literatura.

Po obědě jsme pokračovali v připraveném programu setkání, přednáškou spisovatelky a kolegyně - Kouzelný svět Olgy Černé. Vyprávěla nám o tom, jak vzniká námět, jak vypadá spolupráce s ilustrátorem, jak dlouhá je cesta, k vydání knihy… Představila nám své knihy, které vydala a na kterých spolupracovala s nakladatelstvím Baobab.

Podvečerní zajímavá přednáška se nesla v duchu „terapeutického sezení“ s paní Evou Hulešovou, která hovořila o vztazích mezi kolegy, ale i partnery, o životních úskalích a změnách. Pořádá v tomto oboru i kurzy.  V průběhu dne bylo možné si vyzkoušet únikovou hru na půdě pod střechou knihovny. Že to byl zážitek, ale i oříšek, můžou potvrdit ti, co si ji užívali. Večerní posezení se spisovatelem Vladimírem Šindelářem nás zavedlo do středověku, ke středověkým trestům a skutečným případům z Jihočeského kraje.

Druhý den, jsme se sešli v Muzeu milevských maškar, maškarní průvody mají ve městě dlouhodobou tradici a zúčastňují stovky masek. Po té jsme se přemístili k nejstaršímu jihočeskému premonstrátskému klášteru. V době husitských válek byl klášter vypleněn. Celý areál milevského kláštera, stejně jako klášterní bazilika Navštívení Panny Marie a hřbitovní kostel sv. Jiljí jsou zapsány na seznamu kulturních památek píseckého okresu.

Po prohlídce jsme poobědvali v Pizzerii Gianno a pomalu jsme se rozjížděli k domovům. V roce 2020 se sejdeme v Městské knihovně v Písku.

Zpracovala Jaroslava Valtrová

Fotografie z akce najdete na adrese: https://knihovny.rajce.idnes.cz/Podzimni_setkani_jihoceskych_knihovniku_2019_v_Milevsku/#2019-09-06setkaniSKIP_56.jpg

 

 

26. malé podzimní setkání v Milevsku

pátek 6. září až sobota 7. září 2019

pátek 8. září     

10.00 – 11.00.            Slavnostní zahájení a přivítání, předání spolkového praporu,

udělení ceny Librosaurus

                                 Prohlídka knihovny, malé občerstvení

11.00 – 12.00             Vzdělávací lekce pro školy:

1. Kamarádi odjinud  (4.třída)   2. Marťan (6.třída)

12.30 – 13.30           Oběd v Pizzerii Gianno              

14.00 - 15.00             Kouzelný svět Olgy Černé (povídání známé dětské autorky)

15.00 – 16.00             Ubytování v penzionech, občerstvení

16.00 - 17.00             Spokojené vztahy (přednáška terapeutky Evy Hulešové)

18.00 – 19.00             Večeře v Pizzerii Gianno

19.30 – 21.00             Večerní posezení s překvapením na šibeničním vrchu Hůrka (15 minut chůze)

                                  ……výměna zkušeností…

 

Během pátečního programu máte možnost se zúčastnit Rodinné únikové hry !!!

 

sobota 7. září    Nepospíchejte od nás!

 

8.00 – 9.00               Snídaně v penzionech

9.15  – 10.00              Prohlídka Muzea milevských maškar (přesun ke klášteru)

11.00 – 12.30             Prohlídka nejstaršího kláštera v Jižních Čechách

13.00 – 14.00             Oběd v Pizzerii Gianno

14.30                         Odjezd do Tábora na další spoje…a individuální odjezdy domů