Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 7. 2020

2020 Písek

Malé podzimní setkání v Písku v září 2020

Rok 2020 celému světu zůstane v paměti jako rok koronavirové pandemie, lockdownů, karantén a omezení veřejného života. Přes všechny tyto komplikace se v Písku uskutečnil ve dnech 4. a 5. září už 27. ročník Malého podzimního setkání jihočeských knihovníků a jejich příznivců. Městská knihovna Písek se stala v roce 2019 Městskou knihovnou roku, sídlí v krásně rekonstruované budově bývalé školy a rozšířila svou činnost mimo knihovnické služby i o širokou škálu kulturních a vzdělávacích aktivit. Stala se tak skutečným Centrem vzdělávání ve městě. Pořady dětského oddělení knihovny mají dobrý zvuk mnohem déle než současné kulturní a komunitní aktivity. Proto bylo Malé podzimní setkání po přivítání ředitelem zahájeno ukázkou lekce pro základní školy v podání Lucie Hrdličkové.

Písek má nejen skvělou knihovnu, ale je i městem, ve kterém působí mnoho dalších vyhlášených kulturních organizací. Po obědě jsme navštívili dětskou galerii Sladovna, která v několika patrech nabízí výstavy, herny, tvořivé dílny a různé aktivity pro děti, školy, rodiny apod. Rozhodně to byla inspirativní návštěva. Poté jsme se vrátili do knihovny a prošli si všechny její prostory. Knihovna je rozlehlá, krásně nově vybavená a nabízí spoustu zákoutí pro chvilku s knihou, pro setkávání, popovídání či aktivní trávení volného času. Jen knihovníci se nám v ní občas trošku ztráceli.

Večer pokračoval návštěvou další kulturní instituce v Písku. Šli jsme do divadla Pod čarou na představení O 14 dní dříve aneb svoboda nadvakrát o tom, jak v Písku v roce 1918 vyhlásili republiku o dva týdny dříve. Mezi herci byla i jedna členka jihočeského SKIPu a knihovnice Městské knihovny Písek, Jana Pokorná. Po divadle jsme zůstali sedět a povídat a užívat si podvečerního Písku, krásné energie divadla a vzájemné výměny zkušeností.

Druhý den se nám věnoval historik, ředitel Prácheňského muzea a velký příznivec knihoven Jiří Prášek. Právem dostal ocenění jihočeského Librosaura. Přivítal nás v písecké knihovně, stručně pověděl něco o městě Písku a potom už jsme šli procházkou městem se zastávkami věnovanými muzeu, literární nebo filmové historii a mnoha zajímavým obyvatelům Písku. Procházka skončila návštěvou domu Adolfa Heyduka, který je proměněn v jeho památník a je součástí Prácheňského muzea.

Přes všechna omezení, obavy z nemoci a bezpečnostním opatřením jsme si Malé podzimní setkání užili a už se těšíme na příští ročník, tentokrát v Českých Budějovicích.

Program 4. – 5. září 2020

4. 9. 2020 pátek

                         od10:00   Prezentace - foyer přednáškového sálu knihovny

                         11:00        Zahájení  našeho setkání knihovnickou lekcí pro ZŠ – Lucie Hrdličková

12:30        Oběd

14:00        Prohlídka Sladovny https://www.sladovna.cz/

15:30        Komentovaná prohlídka knihovny

17:00        Ubytování

                         18:00        Večeře

20:00         Překvapení v Divadle Pod čarou http://www.podcarou.cz/

21:30         Možnostposezení v prostorách divadla        

 

5. 9.  2020 sobota

                            8:00          Odchod na snídani z knihovny

                            9:30          Malé povídání o historii města s PhDr. Jiřím Práškem

                           10:00        Komentovaná prohlídka města

                           11:00        Prohlídka Heyukova domu s výkladem

                           12:30        Oběd

                           13:30        Rozloučení a odjezdy