Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 7. 2022

2022 Stachy

MALÉ PODZIMNÍ SETKÁNÍ

 

ve Stachách

 

od pátku 16. září do soboty 17. září 2022

 

Akce je pořádána za grantové podpory Ministerstva kultury ČR

 

 

Již 29. ročník tradiční akce jihočeského SKIPu se po dvou letech konečně mohl konat beze změn a odkládání v obvyklém termínu – v polovině září.

V Obecní knihovně ve Stachách (nebo ve Staších – podle jazykovědců jsou přípustné obě verze) účastníky přivítala knihovnice, a zároveň i vedoucí Infocentra, pí. Jana Brabcová a celou dobu našeho pobytu se nám věnovala. Stašská knihovna se za pár let jejího působení zcela proměnila. Knihovna získala hezké prostory spojené s infocentrem přímo v centru města a nové vybavení. Díky modernímu knihovnickému systému začala půjčovat kromě klasických knih a časopisů také elektronické knihy, audio knihy nebo společenské hry. Pro mnohé byla překvapením třeba 3D tiskárna, kterou knihovna získala pomocí grantu. V knihovně proběhlo zahájení i předání spolkového praporu a pak už se program odvíjel podle naplánovaného scénáře. Paní knihovnice nám zprostředkovala moc zajímavou procházku městečkem a blízkého okolí, Průvodkyní se stala rodačka a patriotka znalá místní historie, pí. Marie Puschmanová.

Setkání se konalo na Šumavě, takže jsme chtěli připomenout elektronickou knihu Kohoutí kříž. Inspirací k jejímu názvu byly skutečné kohoutí kříže na Šumavě, na které jsme se chtěli také podívat. Po obědě jsme tedy vyrazili na kratší turistický výšlap, jehož cílem byl jednak Královský kámen (1 059 m n.m.) a Kohoutí kříž (soubor nástrojů použitých při ukřižování Krista) u Nicova. Navštívili jsme také druhý šumavský Kohoutí kříž v Úbislavi. Bonusem pro houbaře byly plné tašky hub. To prostě nešlo odolat – když jsou hříbky v dohledu, přece je tam nemůžete nechat. A že jich bylo! Skutečně – jen tak cestou lehce nasbírané plné tašky.

Představení velkolepého a rozsáhlého souboru informací o šumavské německé literatuře Kohoutí kříž, který vzniká v Jihočeské vědecké knihovně a je přístupný na adrese: https://www.kohoutikriz.org/ následovalo po návratu do Stach.

Před večeří jsme ještě stihli zajít na místní hřbitov, kde je pochován Rankl Sepp, známý šumavský silák, a nahlédli jsme i do místního kostela s unikátním lustrem, o kterém jsme se dozvěděli při dopolední procházce obcí.

Páteční program zakončilo příjemné posezení u večeře a teprve pak se všichni vydali večerními Stachy do penzionů na ubytování. A všichni byli nadšeni – krásný tichý večer plný hvězd i moc pěkné ubytování.

A ráno … zase sbalit a penziony opustit – čekala nás cesta do Vimperku a nové dětské oddělení vimperské knihovny umístěné v bývalé lesnické škole. Jako třešničku na dortu jsme měli na závěr prohlídku nádherně zrenovovaného vimperského zámku. Pro mnohé bylo zajímavé porovnání – před 5 roky jsme zámek navštívili těsně před uzavřením, v době, kdy už byly prostory připravovány na rekonstrukci.

Jak už to tak bývá – zajímavě naplněné stašské podzimní setkání uteklo hrozně rychle a po sobotním společném posezení u oběda se účastníci rozjížděli domů. Snad s potěšujícím pocitem z příjemného potkání se a s výhledem na další MPS, tentokrát jubilejní 30., v roce 2023.

MH

 

pátek 16. září     

 

10.00 – 11.00             Slavnostní zahájení a přivítání, předání spolkového praporu, prohlídka knihovny a informačního centra

11.00 – 12.00              Přednáška o historii Stach spojená s procházkou – Marie Puschmanová

12.00 – 13.00            Oběd                 

13.00 - 16.00             Výlet za Královským kamenem a Kohoutím křížem

17.00 - 18.00             Kohoutí kříž : šumavské ozvěny - Lída Švíková

18.00 – 21.00             Ubytování a večeře, večerní posezení

                                  ……výměna zkušeností…

 

 

sobota 17. září   

 

08.00 – 08.40           Snídaně v kině

09.00 – 09.30            Přejezd do Vimperka

09.30 – 11.00             Prohlídka nového dětského oddělení Městské knihovny Vimperk

11.00 – 12.00              Prohlídka rekonstruovaného zámku Vimperk

12.00- 13.00              Oběd

13.00                         Odjezdy domů

 

Fotografie jsou na adrese: https://lida27.rajce.idnes.cz/MPS_Stachy_2022/