Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 3. 2019

Jihočeský knihovník 2018

Ve středu 6. března 2019 se sešli zástupci knihoven, členové regionální jihočeské organizace SKIP (Svazu knihovníků a informačních pracovníků) na valné hromadě SKIPu spojené se slavnostním vyhlášením Jihočeského knihovníka roku 2018 a několika odbornými přednáškami. Slavnostní akce se konala ve spolupráci s Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích a jeho muzejní knihovnou.

Slavnostní akci zahájila předsedkyně jihočeské regionální organizace SKIP Ivana Troupová. Přivítala milé hosty – zástupce Jihočeského kraje -  Pavla Hrocha, náměstka hejtmanky Jihočeského kraje, Mgr. Patrika Červáka, vedoucího odboru kultury a památkové péče, Mgr. Františka Chrastinu, vedoucího oddělení kultury a zřizovaných organizací, Mgr. Ivo Kareše, ředitele JVK České Budějovice  a Mgr. Romana Giebische, PhD., předsedu SKIPu.

Účastníky setkání přivítal ředitel Jihočeského muzea Ing. František Štangl.

Z došlých nominací vybral regionální výbor SKIP – 4 knihovnice městských knihoven a cenu pro mladého knihovníka do 35 let – Jihočeský MARK 2018.

Jihočeský knihovník roku 2018 - ocenění převzaly tyto knihovnice:

Jana Malšovská– Městská knihovna Rudolfov

Vlasta Petrová – Městská knihovna Třeboň

PhDr. Hana Týcová – Městská knihovna Písek

Jana Urazilová – Městská knihovna Kaplice

 

Jihočeský MARK 2018:

Michal Šimek – Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

Všem oceněným byl předán diplom, poukázka na zakoupení dárku a dárková taška z krajského úřadu. Všem zástupci SKIP a krajského úřadu poděkovali za dosavadní aktivní práci a popřáli mnoho úspěchů do další práce a v osobním i pracovním životě.

 Při této příležitosti zástupci kraje poděkovali také za celoživotní práci v knihovně a skvělé vedení spolkových kronik Marii Hejnové z Plané nad Lužnicí.

 

V další části programu jsme se věnovali Valné hromadě SKIP, zprávě o činnosti a hospodaření v posledních třech letech a volbám do nového výboru (viz záložka Valné hromady a regionální výbor). Následovalo poděkování za práci regionálnímu výboru SKIP.

Po volbách jsme si vyslechli přednášku předsedy SKIPu Romana Giebische – Projekty na podporu četbynáměstkyně ředitele muzea Mgr. Heleny Stejskalové  První knihovní zákon a jeho vliv na rozvoj knihovnictví a Lídy Švíkové Knihovny a jejich rozvoj po nástupu informačních sítí.

Setkání se zúčastnilo více jak 60 knihovnic a hostů.

 Pro všechny bylo připraveno jako již tradičně na akcích JČ SKIP malé občerstvení, které připravily jednotlivé členky regionální organizace. Všem touto cestou moc děkuji.