Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 3. 2019

2018 Setkání seniorů v Českém Krumlově

Setkání knihovnických seniorů v letošním roce pořádala ve dnech 26. – 28. června 2018 Jihočeská regionální organizace SKIP v Českém Krumlově. Ve spolupráci s Městskou knihovnou v Českém Krumlově p. ředitelem Mgr. Martinem Nechvíle byl připraven pestrý program.

Účastníci setkání byli ubytováni v penzionu Rosa. Již sehnat ubytování v jednom penzionu pro 40 osob a za přijatelnou cenu a v takto exponovaném termínu, je oříšek, který musel regionální výbor rozlousknout již rok předem a ubytování sehnat, domluvit cenu a rezervovat… Následovala pečlivá příprava programu a domluva s přednášejícími, zamluvení exkurzí – prohlídek pamětihodností….

Po Velikonocích byla zveřejněna přihláška na toto setkání a to bylo již během 2 dnů obsazeno, měli jsme i 6 náhradníků. S blížícím se termínem se část seniorů omlouvala, byli využiti i náhradníci, a přesto byli ještě osloveni senioři z Jihočeského kraje pro doplnění stavu a využití objednaných noclehů. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda vše klapne. Nakonec se setkání seniorů zúčastnilo 38 účastníků a část programu s námi absolvovalo dalších 5 kolegyň.

Program setkání byl zahájen v Prokyšově sále u Městské knihovny v Českém Krumlově p. ředitelem Mgr. Martinem Nechvíle a předsedkyní JČ SKIP Ivanou Troupovou. Po slavnostním zahájení následovala prohlídka Prelatury, ve které sídlí městská knihovna. Knihovna v letošním roce získala do své správy i historické sály prelatury a plánuje jejich využití. Po kratičké přestávce následovala přednáška Ing. Petra Hudičáka a Mgr. Zdeny Mrázkové MBA, kteří nám představili českokrumlovské Muzeum fotoateliér Seidel, seznámili s knihami fotografii, které vydali – Šumava : Krajina pod sněhem a Lipno : Krajina pod hladinou. Ve své prezentaci přiblížili fotografiemi Český Krumlov dříve (na poč. 20 století) a nyní…. Po večeři v restauraci Eggenberg byl program v režii manželů Bláhových, kteří promítali video z minulého setkání. Příjemné posezení pokračovalo povídáním účastníků u skleničky a drobného pohoštění.

Další den jsme měli dopoledne na programu prohlídku Muzea fotoateliér Seidel s Petrem Hudičákem a komentovanou prohlídku nově opravených českokrumlovských klášterů – tzv. trojklášteří minoritů, klarisky a laických sester bekyní, kde nás prováděla Ing. Kateřina Slavíková, manažerka klášterů. Po obědě následoval volný program pro účastníky a v 16 hodin jsme se sešli na procházku městem. Provázela profesionální průvodkyně a kolegyně z Městské knihovny Větřní Mgr. Marie Kalistová. Večerní program účastníkům zpestřilo vystoupení souboru Krumlovských pištců, kteří nejen hrají na všechny druhy zobcových fléten a zpívají, ale i v renesančních kostýmech tancem doplňují svá vystoupení.

Ve čtvrtek, poslední den setkání, jsme odjeli za deště do  Kaplice na prohlídku nově adaptovaných prostor Městské knihovny. Zde nás kolegyně přivítali krátkou prezentací o knihovně a vedoucí knihovny nás seznámila s úpravami prostor pro knihovnu a s jejím stěhováním… Po malém občerstvení jsme odešli na prohlídku Galerie Krampus, která sídlí v rekonstruovaných sklepních prostorách bývalého rožmberského pivovaru. Je zde výstava démonického světa „Neživých“ tzv. Krampusů a Percht, podobných čertům. Jsou zde vidět dokonale zpracované masky vyřezávané ze dřeva či kůže i originální Krampus odění a výbava. Součástí je i působivá portrétní galerie, fotografie z kaplických Krampus show a filmová ukázka, sestřih z Krampus běhů z minulých let…. Po obědě se již blížil závěr setkání. Odjeli jsem autobusem do Českých Budějovic a odtud se účastníci vydali na cestu ke svým domovům.

Doufáme, že se Setkání knihovnických seniorů v letošním roce vydařilo, přispělo k setkání bývalých kolegyň….. a i když  nám počasí úplně nepřálo, tak jsme si ho jistě užili. Akce se konala za podpory dotačního programu Ministerstva kultury ČR.

Fotografie najdete na adrese: https://lida27.rajce.idnes.cz/Setkani_senioru_v_C._Krumlove