Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 5. 2006

2006 Vídeň

Zájezd do knihoven města Vídně a Brna
 
Jako každoročně vyrazili jihočeští knihovníci (i když letos pouze knihovnice) poznávat knihovny za hranicemi kraje. Letos jsme se vypravili dokonce i za hranice republiky a navštívili naše jižní sousedy – Rakousko. Cílem letošní cesty byly dvě velké městské knihovny – jedna nedávno nově postavená – Hlavní knihovna města Vídně a jedna zrekonstruovaná v historické budově – Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Obě knihovny jsou ústředními knihovnami velkého města a spravují též síť poboček.
Počasí nám vyšlo nádherně, sluníčko svítilo a teplota byla takřka letní, tedy počasí letos téměř nevídané.Vyjížděli jsme z Českých Budějovic, které byly v pátek dopoledne zcela neprůjezdné a způsobily nám hned na začátku zpoždění. Doufali jsme, že to bude jediný problém výletu. Zamířili jsme do Vídně, kde nás ve dvanáct hodin čekali v knihovně. Naštěstí provoz mimo město byl plynulý, takže jsme dohonili zpoždění a v knihovně byli ještě před polednem. Jenom nebyl čas na zastávku na toalety, takže naše první cesta vedla v knihovně přímo tam. Zatímco jsme se střídali, přivítal nás jeden z ředitelů knihovny, pan Christian Jahn, který vyprávěl o plánování stavby knihovny a o její současné činnosti. Celou knihovnou nás také provedl. Nová budova knihovny byla otevřena na podzim roku 2003. Byla postavena přímo pro knihovnu na okružní třídě Gürtel přímo nad stanicí metra a tramvaje, takže na místě, kde denně projdou tisíce lidí a kde je velmi dobře přístupná všem zájemcům. Vypadá jako loď vezoucí čtenáře k informacím. Do knihovny můžete vstoupit po širokých schodech, které lákají k posezení, nebo výtahem přímo ze stanice metra či tramvaje. Moderní knihovna je architektonicky vyřešena velmi dobře, je světlá, prostorná, příjemná, skvěle odhlučněná. Je zde prostor pro fond, pro samostudium, pro hry či soutěže dětí, pro práci s počítačem (s internetem či specializovanými programy, multimediálními encyklopediemi), pro poslech hudby či sledování filmů. V knihovně se pořádá také mnoho kulturních akcí, autorských čtení, soutěží či výstav. Díky tomu se o knihovně hodně píše v novinách či mluví v rozhlasu a televizi a to zajistí další zájem návštěvníků. Knihovna je plně automatizovaná, dokonce se self-checky, kde si čtenář sám knihy vypůjčí či vrátí. Mohli jsme se jen inspirovat. Prohlídku jsme zakončili na střeše knihovny, kde je kavárna a krásný výhled na město. Pokud by vás zajímali další podrobnosti o knihovně, je možné se podívat na adresu: http://www.buechereien.wien.at/buechereienportal/(53nykpvoydanhomdrdcpbcb2)/index.aspx
 
Po prohlídce knihovny jsme vyrazili zkoumat krásy města Vídně. Na individuální procházku byli skoro čtyři hodiny času, takže každý mohl vyrazit za tím, co ho nejvíc zajímalo. Čas byl i na posezení u pravé vídeňské kávy. Sraz u pomníku Marie Terezie všichni stihli a našli. Spokojeně jsme vyrazili zpět do České republiky. Nocleh jsme měli domluvený ve Znojmě, takže kousíček za hranicemi. To už vše klapalo dobře a po šesté hodině jsme zastavovali před penzionem Morava, kde jsme nocovali. Ubytování bylo pohodlné a čisté, navíc takřka ve středu města. Večer jsme vyrazili na prohlídku města Znojma, na večeři a za individuální zábavou. Knihovnu ve Znojmě jsme vynechali, v knihovně probíhá postupně rekonstrukce. Necháme tedy návštěvu na skončení rekonstrukce, abychom viděli knihovnu v plné parádě.
Ráno už jsme přejížděli do Brna, kde nás čekali v Knihovně Jiřího Mahena. Knihovna je také centrální městskou knihovnou. Knihovna sídlí v centru města v historickém paláci, po rekonstrukci byla otevřena na podzim roku 2001. Adresa webových stránek je: http://www.kjm.cz/
 

Bylo zajímavé srovnávat novou budovu postavenou přímo pro knihovnu a historickou budovu, která se provozu knihovny přizpůsobovala, navíc pod přímým dohledem památkářů. Obě jsou plně automatizované, obě mají centrální výpůjční pult a přihlašování čtenářů, obě mají mnoho poboček ve městě. Zatímco ve Vídni si libovali, že mají podporu města, v Brně to až tak veselé nebylo. Ale v obou knihovnách jsme se měli čím inspirovat a na co se ptát. Návštěva Knihovny Jiřího Mahena se protáhla až do jedné hodiny, takže pak už byl čas spíš jen na oběd, prohlídku centra Brna a návrat domů. Ti, co uvažovali o návštěvě Špilberka, už neměli dost času. Ale nevadí, vydáme se tam někdy jindy. Jinak se splnilo to, co jsme si přáli, zpoždění v Budějovicích bylo jediným kazem na kráse zájezdu. Počasí nám přálo, pan řidič autobusu spolehlivý a vstřícný, nocleh pohodlný, knihovny zajímavé, nálada výborná. Máme se příští rok zase na co těšit a co překonávat.

 

Náhledy fotografií ze složky 2006_Vídeň