Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 5. 2008

2008 Český ráj

Do Českého ráje cesta nádherná je… zanotovaly si  jihočeské knihovnice, protože cílem jejich tradičního jarního zájezdu byl  letos právě pohádkový kraj kolem Jičína.
Naší první zastávkou byla Městská knihovna Fráni Šrámka v Sobotce, po níž následovala příjemná procházka k místu básníkova posledního odpočinku a zámku Humprecht. V místním muzeu jsme pak shlédli krátký film o zdejším pobytu F.Šrámka a prohlédli si expozici-byt zařízený dobovým nábytkem, který sem dala dopravit Šrámkova manželka po jeho smrti.
Pokračovali jsme do Jičína, kde nás v Knihovně Václava Čtvrtka přivítala paní ředitelka L.Košťálová a měli jsme možnost kromě prohlídky knihovny posedět a popovídat si o knihovnických starostech i radostech v příjemném prostředí hudebního oddělení. Část prostoru zde patří stálé expozici věnované Václavu Čtvrtkovi a jeho tvorbě pro děti.
Těla jsme rozhýbali několikakilometrovým okruhem kolem Jičína, jehož součástí je i proslulá čtyřřadá lipová alej, dlouhá 1,7 km a zakončená parkem a barokním letohrádkem. Vše je součástí unikátní krajinné kompozice vytvořené Albrechtem z Valdštejna. Prošli jsme se i pod vrchem Zebínem, na jehož vrcholu se bělala barokní kaple a z lesoparku na vrchu Čeřov na nás vykoukla vyhlídková věž zvaná Milohlídka.
Pod vrchem Zebínem
Nocleh v turnovském hotelu Karla IV. a snídaně tamtéž nám vlila novou sílu do unavených nohou a tak jsme čiperně, i když „nad plán“, vykročili do Knihovny Antonína Marka, kde nás pan ředitel H.Karpíšek a vedoucí dětského oddělení E.Kordová doslova zaplavili informacemi o aktivitách turnovské knihovny. Příjemným „bonusem“ k prohlídce knihovny bylo i nakouknutí do zdejší čajovny v suterénu budovy a leckterá z nás se tu už viděla s knihou a šálkem příjemně vonícího čaje …
Čajovna
Leč čas plynul příliš rychle a popohnal nás do Muzea Českého ráje. Exponáty zde vystavené i nabízené k prodeji v malém  obchůdku nám dovolily smířit se s příliš krátkou dobou strávenou v knihovně. Nádhera polodrahokamů i rozmanitost šperků zamotala knihovnické hlavy natolik, že na tržbu oné soboty budou zřejmě tamější prodavačky dlouho vzpomínat, zejména ta, která zde byla prý zaměstnána 1.den :)
Autobus nás popovezl pod Kozákov do minimuzea pana Votrubce, který pohovořil o své cestě k brusičství kamenů, o rodokmenu i o vlastnictví lomu, kde  jsme si mohli následně zkusit, jak se hledají drahé kameny. Z přinesených zajímavě vybarvených kamenů shledal pan Votrubec jen jediný vhodný k rozříznutí a broušení. Hledači pokladů z nás zřejmě nebudou, zůstaneme raději u knihovnictví...
Poslední „rajskou“ zastávkou byly (jak jinak) Prachovské skály a procházka skalním městem s nádhernými vyhlídkami. Pak už jsme jen zamávali jarně rozkvetlé krajině za okny autobusu, v duchu poděkovali počasí, že vydrželo, nahlas poděkovali perfektně připravené vedoucí zájezdu – kolegyni Lídě Švíkové z JVK České Budějovice  a vydali se zpět do jižních Čech. Tak za rok na shledanou, milí výletníci!!!
 

Náhledy fotografií ze složky 2008_Český ráj