Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 5. 2010

2010 Národní technická knihovna a Mělnicko

  Náš letošní zájezd regionální organizace SKIPu byl naplánován na pátek
23. a sobotu 24.dubna 2010. Našim cílem v pátek byla návštěva - exkurze do nově postavené Národní technické knihovny v Praze, návštěva zámku Nelahozeves a památníku Antonína Dvořáka, prohlídka města Mělník.
V sobotu jsme měli naplánován výšlap na horu Říp, prohlídku hradu Kokořín.
 V pátek jsme vyrazili autobusem z Českých Budějovic směr Praha. Po cestě přistupovaly další účastnice zájezdu (Planá n.L. a Tábor). Cesta rychle ubíhala, ale při vjezdu do Prahy jsme nabrali zdržení díky různým objížďkám, takže jsme dorazili do NTK v Praze s malým zpožděním. Novou knihovnou nás provázela p. Vnoučková. Nejprve nás seznámila s celou stavbou - projektem a poté jsme prošli jednotlivá podlaží. Byli jsme také informováni, že vybavení interiéru knihovny bylo oceněno cenou za design. Knihovna působí vzdušným dojmem, regály jsou skoro prázdné, všude plno studijních nebo odpočinkových míst, přístupů k internetu… Knihovna si určitě  najde své místo mezi studenty, ale i veřejností.
 Odtud jsme odjeli do Nelahozevsi, rodiště Antonína Dvořáka. Navštívili jsme zámek, někteří i Dvořákův památník. Autobusem jsme doputovali do Mělníka , kde jsme se ubytovali, příjemně povečeřeli (poobědvali ?) a vyrazili na procházku městem.
Od zámku jsme pozorovali vinice a soutok Labe s Vltavou. Právě odbíjely zvony, bylo krásné slunečné počasí, podvečer, prostě paráda. Po skupinkách jsme se zatoulali do vináren, kde jsme ochutnali i mělnické víno Ludmilu.
 V sobotu ráno po snídani jsme měli naplánován výstup na památnou horu Říp. Při příjezdu k hoře  jsme zjistili, že zde dnes bude veliká „řípská pouť“ (bylo právě Jiřího),  o čemž svědčilo velké množství atrakcí, stánků… Proto jsme nemohli vjet autobusem do obce, ale dostali jsme doporučení, kudy se polní cestou napojit na značenou turistickou trasu. Kolegyní Lidkou Švíkovou byla avizována cesta kratší, lepší a ne tak prudká. To jsme za chvíli pocítili všichni na svých lýtkách. Cesta byla příjemná, nebylo ještě velké teplo, ale opar v dáli nám znemožnil výhled do kraje (jako si ho užil praotec Čech). Nahoře jsme navštívili rotundu sv. Jiří. Při zpáteční cestě dolů jsme opravdu ocenili předešlou cestu nahoru. Tato byla podstatně prudší, úzká lesní cesta, samé kořeny, kamínky klouzající na každém kroku. Nakonec jsme šťastně dorazili do Ctěnic, proti nám šel průvod  lidí, asi nějaká turistická akce. Davům jsme se tedy úspěšně vyhnuli.
 Posledním bodem programu byla návštěva hradu Kokořín.  Zde jsme byli objednáni, ale mírný skluz v čase nás opět donutil zrychlit krok.Výstup k hradu po vysokých schodech z klád nám dal zabrat. Prohlídka hradu byla velmi zajímavá. Hrad byl prakticky znovu postaven z ruin. Nyní je v soukromých rukách . Z ochozů hradu jsou krásné výhledy (jak pro koho).
 Odtud jsme zamířili do restaurace na zasloužený oběd - občerstvení. Plánovaný odjezd byl ale zase opožděn, protože jsme se všichni nestačili včas najíst (obsluha).
 Poté jsme vyrazili  na cestu do Budějovic. Některé kolegyně stíhaly další spoje jen o fous (za 1 minutu odjezd), ale jako již tradičně vše dobře dopadlo, až na malý mráček – zpoždění.
 Zájezd byl pěkný, jako vždy jsme měli objednané pěkné,  až nádherné letní počasí. Jistě splnil naše očekávání, alespoň mé ano.
 Velký dík patří organizátorce a „vedoucí“ zájezdu Lidce Švíkové za perfektní přípravu, zajištění, organizaci i průběh celého zájezdu.
 V příštím roce snad na Moravě nashledanou!

Zpracovala: Ivana Troupová
Květen 2010

Fotografie najdete na adrese: http://lida27.rajce.idnes.cz/NTK_a_Melnicko/

Jihočeská regionální organizace SKIP

zve své členy a přátele na vzdělávací zájezd
 
Národní technická knihovna a Mělnicko 
 
 
(ve dnech 23. a 24. dubna 2010)
 
Program:
 
23. 4.             
 8.00              Odjezd z Českých Budějovic (autobusové nádraží)
                        (9.00 Tábor)
10.30              Návštěva Národní technické knihovny Praha
13.00            Odjezd do Nelahozevsi, prohlídka zámku a  památníku Antonína Dvořáka
16.00              Ubytování v Mělníku, prohlídka města
19.00                         Večeře a večerní posezení
 
24. 4.
 8.00            Snídaně v místě ubytování               
 9.00            Výšlap na horu Říp
12.00             Hrad Kokořín
14.00            odjezd do Č. Budějovic přes Tábor
do 18.00      návrat do Č. Budějovic