Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 7. 2010

SKIP má zájem o nové členy. Pokud by vás lákalo stát se členem Svazu knihovníků a informačních pracovníků a jste z Jižních Čech, rádi vás přivítáme v naší regionální organizaci. 

Kontakty:

předsedkyně: Ivana Troupová, tel. 380 713 925, mail: troupova@knih-ck.cz

místopředsedkyně: PhDr. Irena Treybalová, tel. 387 775 028, mail:

treybalova@lib.jcu.cz

hospodářka: Lída Švíková, tel. 386 111 221, mail: svikova@cbvk.cz

   Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky 

Vážený pane, vážená paní,
 
      dovolte, abychom Vám představili Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR - jediný profesní spolek svého oboru v České republice. Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (dále jen “SKIP”) sdružuje individuální i institucionální členy, zabývající se knihovnictvím a souvisejícími obory v naší zemi, školská zařízení i jednotlivé významné odborníky z tohoto oboru. SKIP pracuje již dvacátým rokem od svého obnovení v roce 1990, jeho činnost je velmi pestrá a prospěšná nejen vlastním členům, ale celému českému knihovnictví. V současné době má 450 institucionálních a 900 individuálních členů. Je členem mezinárodních organizací IFLA a EBLIDA.
Co znamená  členství ve SKIP
      Výhody, plynoucí z  členství, jsou dvojího druhu. Především je to pravidelný styk a komunikace s ostatními členy podobných zájmů a obdobných problémů - toto se uskutečňuje formou mnoha společenských setkání a při projednávání v odborných skupinách, které představují do budoucnosti důležitý směr dalších činností SKIP. Mezi odborné orgány SKIP patří komise pro zahraniční styky a komise ediční, sekce veřejných knihoven, sekce vzdělávání a zaměstnavatelská sekce, klub dětských, školních, klub vysokoškolských knihovníků a lékařských knihoven. Každý člen SKIP má právo se zúčastnit všech akcí organizovaných SKIP. Členové se dále setkávají na odborných akcích, které SKIP pořádá, nebo na jejichž organizaci se podílí. Zde jmenujme např. celostátní aktivity, např. Noc s Andersenem, Týden knihoven, Den pro dětskou knihu, Kamarádka knihovna, Kde končí svět… SKIP uděluje vlastní cenu za vynikající činnost v oboru – Cenu českých knihovníků.
      SKIP  v široké míře podporuje odborné knihovnické školství osobní pomocí jednotlivých expertů při řešení konkrétních úkolů (osnovy odborných předmětů, příprava skript a audiovizuálních pomůcek, přednášky, nabídka účasti při vzdělávacích aktivitách, obhajobách bakalářských resp. diplomových prací). Jeho nezastupitelné místo je především v organizaci celoživotního vzdělávání pracovníků knihoven. Kromě této svazové činnosti může člen využívat i dalších výhod – je to vydávání a obstarávání různých odborných publikací, časopisů, sborníků a odborných či metodických pomůcek. V případě potřeby je možná poradenská oborová pomoc od nezávislého občanského sdružení při vyjednávání se zástupci státní správy a samosprávy. SKIP je členem Unie zaměstnavatelských svazů ČR a jejím prostřednictvím má možnost se aktivně podílet na přípravě a připomínkovat nové legislativní normy. SKIP vyjednal např. bezplatné přebírání obálek a anotací pro on-line katalogy knihoven od spolupracujících firem atd.
Jaké jsou s tím spojeny náklady
Institucionální člen SKIP platí roční členský příspěvek, odstupňovaný podle počtu zaměstnanců v knihovně. Knihovny s jedním pracovníkem platí příspěvek pouze 450 Kč/rok (do 5 pracovníků pouze 900 Kč/rok) a individuální členové platí jednotně 400 Kč/rok. Pro důchodce, studenty, členy na rodičovské dovolené a členy, kteří nejsou výdělečně činní je členský příspěvek SKIP 200 Kč/rok. Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR se rozhodl nabídnout členství Vaší organizaci a děkuje Vám za čas, který jste věnovali této základní informaci. Jsme připraveni podat osobně další podrobná vysvětlení v případě Vašeho zájmu.    
 
      S pozdravem       PhDr. Vít Richter, předseda SKIP
Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, Klementinum 190, 110 00 Praha 1,
tel. +420/221663338, fax   +420/221663175, Mobil 603 223 627, e-mail: vit.richter@nkp.cz   http://skip.nkp.cz/