Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 2. 2012

Zpráva o činnosti 2011

 

 

Počet členů                individuálních                                    105                              

                                 institucionálních                                  62

 

Regionální výbor

počet členů výboru                                                     9

dozorčí komise                                                          3

počet zasedání                                                          4                                                                      

 V regionálním výboru jsou zastoupeny  všechny jihočeské okresy, 1 členka zastupuje okres Pelhřimov, který spadá do Kraje Vysočina a 1 členka zastupuje vysokoškolské knihovny.

 

Realizace plánu činnosti v roce 2010

 

·        Zájezd  SKIP – Krásy jižní Moravy ve dnech 15. a 16. dubna 2011 

 Prvotní myšlenka navštívit Moravský Krumlov a  Slovanskou epopej se nezdařila – epopej nebyla přístupná, navštívili jsme tedy zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou a určitě jsme nelitovali. Moc se nám tam líbilo. Dál jsme pokračovali směr Hodonín. Hodonínská knihovna nám přijetí vynahradila. Jak Bohdana Křepinská, o které jsme již dopředu věděli, tak její kolegyně z pobočky Brendlova nás přesvědčily, že jejich pověst velmi aktivní knihovny nelhala. Množství aktivit, do kterých se zapojuje celá knihovna je úžasné, spolupráce se školami skvělá, podpora vedení a kolegů k závidění. Velké prostory vzbuzovaly další závist. A množství práce, které zvládnou, zase vzbuzuje obdiv.

No a z Hodonína jsme to měli už jen kousek do Mikulova, kde jsme měli domluvený nocleh a večerní posezení ve sklípku. Mikulovské centrum vzkvétá, při každé návštěvě je hezčí, upravenější a přívětivější.

Sobota už byla zcela výletní. Hned ráno jsme vyrazili na Svatý kopeček nad Mikulovem zaliti sluncem a vítáni modrou oblohou. Ocenili jsme křížovou cestu, kostel sv. Šebestiána i výhled a každý si vybral, kterou z památek Mikulova navštíví. A že jich je na výběr… Krásné počasí a město se líbilo snad všem. Na cestě k domovu nás ještě čekala zastávka v Třebíči, obhlídka baziliky sv. Prokopa a židovské čtvrti, které jsou zapsány v seznamu památek UNESCO.

 

·        Literární Šumava již 15. setkání pracovníků knihoven Plzeňského a Jihočeského kraje . V tomto roce připravoval Plzeňský region

15. setkání pracovníků knihoven Plzeňského a Jihočeského kraje  se konalo ve dnech 19. - 21. května 2011 v Klatovech na téma „Šumava – zdroj inspirace ve výtvarném umění“ (se zaměřením na sklářství). Zúčastnilo se ho 26 knihovnic.

Setkání bylo zahájeno ve společenském sále Městské knihovny Klatovy Účastníci si poté prohlédli prostory knihovny a vyslechli si přednášku prof. Viktora Viktory na téma „Klostermann o Šumavě jinak“. Večerní program, doplněný hudebním vystoupením, byl věnován soutěži Literární Šumava, kterou již 20 let pořádá Městská knihovna Klatovy.

Druhý den si účastníci prohlédli brusírnu skla v Anníně. V Muzeu v Kašperských Horách přednášel PhDr. Vladimír Horpeniak o šumavském sklářství. V odpoledních hodinách Mgr. Pavel Koura provedl účastníky historickým centrem Klatov včetně prohlídky barokní lékárny. Ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech si knihovnice vyzkoušely na tvůrčí dílně pod vedením Mgr. Ivany  Sieberové podmalbu na sklo. Večer byl vyplněn povídáním spisovatelky a fotografky Marie Bubeníkové nejen o její knize Šumavská zastavení“. Povídání bylo doplněno promítáním jejích fotografií. Poslední den byl věnován návštěvě a prohlídce Městské knihovny v Janovicích nad Úhlavou, která je svými aktivitami výrazným kulturním střediskem obce. Setkání bylo zakončeno návštěvou Galerie hradu Klenová.

Akce byla pořádána za grantové podpory Ministerstva kultury ČR

 

·  Malé podzimní setkání po osmnácté SOBĚSLAV - 2011

Na tradiční již osmnácté Malé podzimní setkání knihovníků, převážně z jižních Čech, které se konalo ve dnech 9. a 10. září 2011 jsme se letos vypravili do města Soběslav.

Zde byla v loňském roce otevřena nově vybudovaná knihovna z bývalého hradu.Všichni jsme se sešli v Městské knihovně v Soběslavi. Účastníci setkání (celkem nás bylo 48) si prohlédli novou knihovnu, která je vestavěna formou skleněného kontejneru do původních zdí hradu a tyto lze přes sklo i pozorovat.

Knihovna je 2 patrová s regály po obou stranách objektu. Prohlédli jsme si nové interiéry knihovny. Ke knihovně patří také věž, kterou lze kdykoliv navštívit.

         Program byl zahájen v 16 hodin exkurzí v charitativním centru diakonie Rolnička (http://www.rolnicka.cz). Zde nás informoval o činnosti Mgr. Karel Novák, ředitel střediska a zástupkyně dobrovolníků.

Jihočeská regionální organizace SKIP každoročně na svém setkání uděluje ceny Librosaurus za vstřícnost, pomoc a spolupráci s knihovnami některým organizacím a jednotlivcům. Letos tuto cenu dostala právě Rolnička, za svou záslužnou činnost s handicapovanými.

Odtud jsme přešli do Blatského muzea, kde jsme shlédli výstavu Soběslav - město pětilisté růže.

         Oficiálně bylo Malé podzimní setkání zahájeno s představiteli města a panem ing. arch. Jaromírem Kročákem, architektem přestavby soběslavské knihovny.Ten získal za projekt knihovny cenu v architektonické soutěži Dnů evropského dědictví, na téma „Duše památek“a cenu Presta – prestižní stavba jižních Čech. Při slavnostním vyhlášení výsledků v Třeboni získal tento odvážný projekt kromě vítězství ve své kategorii i cenu jihočeského hejtmana za přínos rozvoji Jihočeského kraje Inspira. Další ocenění získal projekt v soutěži Grand Prix architektů 2011 cenu v kategorii rekonstrukce. Pan architekt Jaromír Kročák a zástupci města Soběslav také obdrželi cenu Librosaurus jihočeské organizace SKIP. Byl zde předán do opatrování na další rok spolkový prapor  regionálního SKIPu z rukou  ředitelky Městské knihovny Dačice knihovnicím v Soběslavi. Večer jsme měli přednášku o historii soběslavského hradu s Mgr. Petrem Lintnerem, autorem knih „Pohledy soběslavskévčetně prohlídky hradu. Po ní nastal prostor na povídání a výměnu zkušeností, činnosti knihoven, práci knihovnic…..

         Druhý den jsme odjeli do Deštné na prohlídku Provaznického muzea rodiny Kliků .Zde nám průvodce popsal a ukázal výrobky provaznického řemesla,vyprávěl o jeho historii. Seznámili jsme se s výrobou provázků, lan, sítí a dalších výrobků.

Odtud jsme odjeli na pohlídku zámku Červená Lhota.

Akce se uskutečnila za finanční podpory Ministerstva kultury ČR 

 

·             Vlak Ecce libris aneb jihočeské knihovny na kolech

 

se uskutečnil 17.9.2011, garantem akce byla Městská knihovna v Prachaticích Knihovnický vlak Ecce libris jel na trase Tábor, Písek, Prachatice, Volary, Nové údolí a zpět. Historický mimořádný vlak, ve kterém jeli knihovníci, spisovatelé, muzikanti i běžní návštěvníci, měl veliký úspěch. Zájem veřejnosti byl tak veliký, že hrozilo, že se všichni ani nevejdou. Celou cestu i pobyt v Novém údolí doprovázela hudba, autorské čtení. V Novém údolí byla slavnostně pokřtěna kniha Jihočeští spisovatelé aneb někteří z mnoha … Možnost občerstvení byla také všude. Vlak sice nabral na obou směrem veliké zpoždění, ale zábava byla taková, že to nikomu z účastníků nevadilo. Naše organizace finančně přispěla na zajištění.

 

 

·              Týden knihoven 2010 - 15. KRAJ – KRAJ KNIHOVEN

 Knihovnický happening 30.9.2011 v Městské knihovně v Ostravě.

Za jihočeský region se zúčastnilo 8 účastnic. Aktivně se zapojily do soutěží a programu celého happeningu. Navštívily jsme knihovnu a Ostravský hrad, kde jsme strávily příjemné a slunečné dopoledne.

 

 Jihočeské Klubko

 

·                    jihočeské „děckařky “ se sešly letos 2x,

1.setkání 21.2.2011 v MěK Tábor zpestřila tvůrčí dílna na Čtvrtkovské variace jako inspirace k nadcházejícím kulatinám Václava Čtvrtka

 

·                    po většinu roku putovala po jihočeských knihovnách Potulná pohádková

země Vítězslavy Klimtové a náš dík patří především Lence Václavíkové-Antošové!

 

·                    1.4.2011 se v mnohých knihovnách i u nás nocovalo ať už s  

Andersenem nebo s V. Čtvrtkem, případně s dalšími pohádkovými postavičkami

 

·                    7.-8.4.2011 se zástupkyně Jihočešek účastnily soutěžní přehlídky OKNA

v Jičíně a kromě toho, že fandily všem soutěžícím, načerpaly tu spoustu inspirace pro svou práci

 

·                    zapojily jsme děti i sebe tradičně do ankety SUK – Čteme všichni

 

·                    pracovaly jsme s dětmi a stále pracujeme na celostátním projektu Kde

končí svět s mottem Český rok -  naším měsícem je „březen“

 

·                    (nejen) knihovny zapojené do projektu Už jsem čtenář – Knížka pro

prvňáčka organizovaly tradiční pasování prvňáčků na čtenáře

 

·                    jihočeské knihovny zasáhly i do klání o Kamarádku knihovnu

 

·                    několik jihočeských knihoven se v červnu zapojilo do projektu

Mezinárodní týden čtení dětem

 

·                    bez odezvy nezůstal u nás na jihu ani projekt Čtení pomáhá a Čtenář

roku

 

·                    2.setkání - 14.6.2011 – setkání v MěK Chýnov a papírové pletení

 

·                    24.-25.6. několik našich děckařek se účastnilo setkání příbramského

Klubka  a semináře "Vypravěčství  při práci s dětskými čtenáři v knihovnách" s lektorem MgA. Martinem Hakem – díky Katce Pechové a sedlčanským knihovnicím!

 

·                    19.-23.9. proběhla další spanilá jízda – tentokrát jižní Čechy projel znovu ilustrátor Adolf Dudek

 

·                    na podzim se uskutečnila část spanilé jízdy ilustrátorky a

spisovatelky Renaty Fučíkové (zbytek na jaře 2012)

 

·                    Den pro dětskou knihu, aktivní účast mnoha knihoven a jejich dětských oddělení

 

 

Spolupráce s jinými organizacemi

 

·        Jihočeská regionální organizace SKIP pokračovala ve spolupráci se zástupci veřejné správy i samosprávy i s knihovnami Jihočeského kraje  - podílela se

na propagaci činnosti knihoven regionu.Pokračovala dobrá spolupráce s krajskou samosprávou

·                    D.Wimmerová je členkou Krajské výběrové komise Programu obnovy 

venkova.

 

·                    Spolek pro obnovu venkova – Jiřina Kostková je členkou předsednictva Spolku pro obnovu venkova (SPOV)  a zúčastňuje se jeho akcí. Za SKIP byla členkou hodnotící komise krajského kola soutěže Vesnice roku D. Wimmerová (zastoupila I.Troupovou – úraz), taktéž letos i M. Kodýmovou, která je mnohaletou členkou celostátní hodnotící komise soutěže Vesnice roku.

 

·                    Knihovna roku 2010– krajská kola

V jihočeské  krajské hodnotící komisi  byla komisařkou členka regionálního výboru Daniela Wimmerová. Krajského kola soutěže se letos zúčastnilo 33 obcí. Nejlepší jihočeskou vesnicí byla vyhlášena Dražíč (okres České Budějovice). Jihočeskou knihovnou roku se stala Pravdova knihovna v Jarošově nad Nežárkou (okres Jindřichův Hradec). Knihovna byla oceněna v rámci vyhlášení krajské soutěže Vesnice roku, které proběhlo ve vítězné obci Dražíči. Propagační skládačku s informacemi o oceněných jihočeských knihovnách  vydala JVK  České Budějovice. Informace o Pravdově knihovně byly také uveřejněny v propagační brožuře, kterou k  XVII. ročníku soutěže Vesnice roku (Jihočeský kraj) vydal  Spolek pro obnovu venkova.

V hodnotitelské komisi  kraje Vysočina již několik let působí Anděla Tomanová, která je rovněž autorkou vyšívané stuhy, která je součástí ocenění nejlepší jihočeské knihovny. Vítězkou krajského kola se stala  Místní knihovna ve Velké Losenici (okres Žďár nad Sázavou).

 

 

          

 

Účast na dalších akcích SKIPu

 

 

·                    Co venkovské knihovny umějí a mohou – již sedmé setkání knihovníků

venkovských knihoven se uskutečnilo 22. – 24. září v Protivanově (Olomoucký kraj). Akce se konala za finanční podpory Ministerstva kultury ČR. Z Jihočeského kraje se jí zúčastnilo 11 osob.

 

·                    Knihovna roku 2010 – krajská kola

V jihočeské  krajské hodnotící komisi  byla komisařkou členka regionálního výboru Daniela  Wimmerová. V hodnotitelské komisi  kraje Vysočina již několik let působí Anděla Tomanová, která je rovněž autorkou vyšívané stuhy, která je součástí ocenění nejlepší jihočeské knihovny. Jihočeskou knihovnou roku se stala Obecní knihovna v Jarošově nad Nežárkou. Knihovna byla oceněna v rámci vyhlášení krajské soutěže Vesnice roku, které proběhlo ve vítězné obci. Propagační skládačku s informacemi o oceněných jihočeských knihovnách vydala JVK  České Budějovice.

 

 

·        Čtenář roku 2010

 

Regionální organizace SKIP vyhodnotila v Březnu – měsíci čtenářů  nejlepšího čtenáře kraje z přihlášených knihoven. „Jihočeskou čtenářkou roku“ se stala slečna gymnazistka Kristýna Trampotová, čtenářka Městské knihovny v Týně nad Vltavou. A tak se 15. března dočkala ocenění. Za přítomnosti místostarosty města Týna nad Vltavou Františka Němce, ředitelky Městského centra kultury a vzdělávání Jany Mráčkové, vedoucí Městské knihovny Ivy Janovské a zástupkyně výboru jihočeského SKIPu a metodičky Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích Lídy Švíkové byli oceněni nejlepší čtenáři knihovny. Kristýna jako nejlepší čtenářka celého kraje získala  poukázku na knihy v hodnotě 2 000,- Kč věnovanou firmou Skanska, diplom a malou kytičku. Při krátké zpovědi prozradila, že studuje víceleté gymnázium, nejraději čte a přeje si stát se spisovatelkou.

 

·                    Studijní zájezd po švýcarských knihovnách (říjen 2011)

            Na konci října se konal studijní zájezd po zahraničních knihovnách pořádaných celostátním SKIPem. V roce 2011 byl do knihoven Švýcarska. Účast členek jihočeského SKIPu je již tradicí, ve Švýcarsku nás bylo devět. Zájezd se líbil, Švýcarsko je zajímavá země a poprvé jsme nemuseli mít pocit, že jejich knihovny jsou mnohem krásnější, zajímavější. Všechny byly inspirativní, služby a aktivity mají široké, ale nebyl propastný rozdíl mezi jejich a našimi knihovnami. Snad jen rozšíření samoobslužných stanic je u nás v začátcích a u nich běžné.

Fotografie ze zájezdu jsou na adrese: http://lida27.rajce.idnes.cz/Svycarsko_knihovny_2011/

 

 

 

 

Hospodaření regionální organizace za rok 2011

 

Počátkem  roku 2011 – v bance 14 049,58 Kč, v pokladně 416,10

 

Příjmy:      Příspěvky                               89 750,- Kč

                                                        (VV SKIP odvod  53 850,- Kč)

 

           Účastnické poplatky                       53 596,- Kč

      Dotace na MPS                             20 000,- Kč

 

Náklady : Výdaje na akce, na které byly vybrány účastnické poplatky

 

                                                                  51 596,- Kč

                  Poplatky bance                          2 749,- Kč                                               

                  Cestovné                                      1 870,- Kč

                  Další výdaje (Klubko, materiál, dorovnání akcí apod.)                                          24 775,- Kč

 

 

 

 

Na účtu k 1.1.2012  je   16 645,61 Kč           

V pokladně  4 299,10 Kč.

 

Celkem o 6 479,03 Kč více než na začátku roku.

 

 

 

 

 

 

 

Sekce a kluby

 

·                   Členky našeho výboru jsou členkami Sekce veřejných knihoven, podsekce Venkovské knihovny (D.Wimmerová), Klubu vysokoškolských knihovníků (I.Treybalová) a podílí se aktivně na činnosti těchto sekcí.

 

 

 

Informace o činnosti

 

·                    O své činnosti informujeme pravidelně v regionálním tisku a v časopise

Bulletin  SKIP. Pravidelně je v průběhu roku doplňována spolková kronika regionální organizace.

·                    Pravidelně aktualizujeme své webové stránky – informace o akcích

        https://jihoceskyskip.estranky.cz/

 

 

 

 

 

 

Zpracovala: Ivana Troupová

Dne 6.1.2012