Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 4. 2013

2013 Chrudimsko

 

Knihovny a zajímavosti východních Čech 
 
Letošní zájezd na rozdíl od posledních let nesliboval krásné počasí, ale spíše zimu a déšť. Takže z Budějovic jsme vyjížděli teple oblečeni a s deštníky. Přesto jsme doufali, že se nám vše vydaří. Cíl byl zajímavý, obě knihovny, které jsme chtěli navštívit jsou vyhlášené svou velmi aktivní činností, Zelená Hora je zapsána do seznamu UNESCO, což je snad dostatečné doporučení a ostatní památky také lákaly.
Po cestě do Žďáru jsme posbírali kolegy a kolegyně a doufali, že deštníky vydrží zavřené. Ale město Žďár nás přivítalo deštěm. Začali jsme tedy obědem, abychom měli alespoň plné žaludky. Po obědě jsme letem proběhli knihovnu, která sídlí v centru města. Zaujala nás hlavně velkými prostory, volnými regály a veselou barevnou výzdobou. Místo na knížky, akce, výstavy, přednášky, no prostě bylo co závidět. A podpora města, které je do knihovny ochotné investovat, je také obdivuhodná. Také se mu knihovna Matěje Josefa Sychry, pojmenovaná po obrozeneckém knězi a spisovateli, odměňuje kvalitní činností.
Z knihovny to byl kousíček do zámku, kde sídlí Muzeum knihy. Díky tomu, že jsme z oboru, mohli jsme ho navštívit, i když ještě nebyla sezóna. Viděli jsme opravdu zajímavou expozici historie knihy i zatím nehotovou instalaci výstavy Staré pověsti české. Krásné udržované prostory, zajímavé téma a připravovaná interaktivní výstava je určitě lákadlem pro všechny návštěvníky. Nás ale ještě čekal krátký výstup na Zelenou horu. V tu dobu již bohužel pršelo natolik, že jsme museli vytáhnout deštníky a někteří i rukavice. Přesto návštěvu nikdo nevynechal. Proslulé Santiniho dílo musí zaujmout každého. Prohlédli jsme si kostel, ambity, hrob Josefa Matěje Sychry i blízký nový hřbitov. A potom chvátali do teplého autobusu a mířili směr Chrudim.
Během přejezdu naštěstí přestalo pršet, takže v Chrudimi jsme už deštníky nepotřebovali. I tady jsme začali knihovnou. Nejprve jsme obdivovali knihovnický nábytek dánské firmy BCI, který je známý vysokou estetickou úrovní a vynikajícími technickými parametry. I po dvanácti letech nepřetržitého provozu je nábytek ve výborném stavu. Pak jsme se udivovali nad šíří kulturních a vzdělávacích aktivit knihovny. Takřka každodenní akce jsou známkou vysoké aktivity knihovnic a velkého zájmu škol i čtenářů.
Z knihovny jsme se šli už jen ubytovat a večerní program či prohlídka města už byla na každém individuálně. Když začalo po desáté hodině znovu pršet, už to nikomu moc nevadilo. Ráno bylo bez deště, takže jsme se mohli těšit, že zvládneme i sobotní spíše výletní program.
Začali jsme prohlídkou nové instalace v Muzeu loutkářských kultur umístěném v domě kata Mydláře, jednom z nejznámějších a nejfotografovanějších chrudimských domů, někteří stihli i výstavu barokních soch v muzeu. Poté jsme popojeli ke Kunětické hoře.
            Přestože byli letos v programu dvě „hory“, ani jedna z nich neznamenala náročný výstup, ale jen příjemnou procházku. Začali jsme výstupem na zříceninu hradu, jeho prohlídkou a poté jsme pokračovali k muzeu perníku. Muzeum je umístěné v bývalém Loveckém zámečku a je upravené do podoby Perníkové medové chaloupky. Výklad podaný velmi zábavnou originální formou pohádkovou vílou a proložený ukázkami výroby perníku od ježibaby s vousama pobavil snad všechny účastníky. Většina také nakoupila perníky domů jako pozdrav z výletu. A potom už byl čas jen se honem najíst a zamířit zpět do jižních Čech. Sobotní počasí nám v mezích možností přálo, deštníky už jsme nevytáhli, jen mohlo být trochu tepleji. Přesto byl zájezd zase zajímavý a je jen škoda, že nás nejelo víc
 
Fotografie ze zájezdu jsou na adrese: http://lida27.rajce.idnes.cz/Chrudimsko/
 

Náhledy fotografií ze složky 2013 Chrudimsko